Онлайн портал информира имигранти за условията им за пребиваване и работа у нас

Първият за България единен онлайн портал за имигранти ще информира гражданите на трети страни за правото им на престой в страната, както и възможностите за достъп до трудовия пазар и здравноосигурителната система. Сайтът www.immigrant-bg.eu, който ще бъде двуезичен, ще бъде създаден в рамките на проект по линия на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, изпълняван от Интернешънъл Трейнинг енд Дивелопмънт Център ООД (издател на сп.ENTERPRISE – бел.авт.)

Порталът ще помества и новини и другa практическа информация, засягаща ежедневието на имигрантите у нас. Интернет платформата ще бъде от особено голяма полза за новопристигащите имигранти, които тепърва се запознават със своите права и задължения в приемащата страна, коментираха изпълнителите на проекта на пресконеренция в сряда.

В рамките на инициативата ще бъде осъществена и разширена информационна кампания, насочена към медиите и приемащото общество, с цел повишаване осведомеността за миграционния феномен. „Анализ на публикации, свързани с темата за имигрантите, за периода 1 април 2009 – 1 април 2012 година показва, че темата в България през този период се отразява от медиите предимно положително и информативно“, сподели Стоян А. Стоянов, управител на комуникационна агенция PRoWay.

Анализът показва още, че медиите не успяват да направят разлика между имигранти, бежанци и чужденци с неустановен статут за пребиваване в България. „Провеждането на ефективна информационна кампания за миграционния феномен е ключов фактор за взаимното разбиране между приемащото общество и имигрантите и тяхното интегриране“, обобщи Ева Любомирова, ръководител на проекта. Тя допълни, че основна роля в интеграционния процес имат и медиите. Проектът предвижда заснемането на видео материал, който ще се излъчи в националния ефир и ще представи историите на имигранти у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *