ООН: Летим бясно към бездната!

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди във връзка с глобалното затопляне и измененията на климата, че светът лети с бясна скорост към бездната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
„Стъпили сме върху педала за газта и направо летим към бездната“, каза Бан Ки-мун пред участниците в Третата международна конференция, посветена на климата, която от 31 август протича в Женева под егидата на Световната метеорологична организация. Форумът продължава до 4 септември, с участието на 1500 делегати от 155 страни, допълва Ройтерс, на която се позова БТА.
Бан, който вчера посети архипелаг в арктическата част на Норвегия и сам видя ефекта на глобалното затопляне върху арктическите ледове, сподели наблюденията си пред делегатите на конференцията.
„Това, което става сега, трябваше да се случи много по-късно. Учените бяха обвинявани в продължение на години, че бият ненужно тревога. Но тези, които ненужно бият тревога, са хората, които казват, че не бива да предприемаме нищо срещу климатичните промени, защото това ще забави икономическия растеж“, каза Бан, цитиран от Франс прес.
Той предупреди, че до 2030 г. Арктика може да се окаже напълно лишена от лед, предаде Асошиейтед прес. „Арктика се затопля много по-бързо, отколкото което и да е друго място на Земята. Вместо да отразява топлината, Арктика я абсорбира, морският лед намалява, и това ускорява глобалното затопляне“, каза генералният секретар на ООН. „Метанът, който досега беше като в капан във вечно замръзналите почви и на морското дъно, сега се отделя в атмосферата, а това е газ, който е 20 пъти по-мощен от въглеродния диоксид“, допълни Бан, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.
Генералният секретар изтъкна, че онези, които отричат ефекта на глобалното затопляне грешат, защото този феномен може да предизвика огромни катастрофи. Като пример Бан посочи опасността над хората, живеещи в крайбрежни райони, които ще бъдат залети от покачването на моретата след топенето на арктическите ледове. Той призова за „зелен“ икономически растеж. „Нуждаем се от политика, която да установява цена върху въглеродните емисии. Нуждаем се от програма за държавни инвестиции за възобновяемите енергийни източници“, каза Бан пред делегатите във форума.
На днешното заседание участниците в международната конференция одобриха създаването нанова система за наблюдение и информация за климата, която ще бъде от полза за всеки – от фермерите до инвеститорите в енергетиката, съобщава Ройтерс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *