ООН препоръчва масирана и координирана акция срещу кризата

Необходим е мащабен, координиран и бърз пакет от икономически стимули, за да се предотврати депресия в световен мащаб, твърдят експертите от ООН в доклад, цитиран от Франс прес.
Мерките трябва да бъдат структурирани и взаимно да се подсилват, както и да бъдат в крачка с императивите на устойчивото развитие, се казва в Доклада за ситуацията и световните икономически перспективи през 2009 г. Документът бе представен на международна конференция в Доха, посветена на финансирането на развитието.
Според авторите на доклада тези мерки трябва да бъдат предприети като допълнение на рекапитализаицята и възстановяването на ликвидностите, вече приложени от някои страни в отговор на кризата.
Икономистите от ООН препоръчват също така „по-стриктна регламентация на финансовите пазари, адекватно осигуряване на ликвидности в световен мащаб и по-добро и по-ефикасно управление на световната икономика.
В документа е посочено, че темпото на световния икономически растеж, според най-вероятния сценарий, ще бъде едва 1% през 2009 г. спрямо 2.5% през 2008 г. и между 3.5 и 4 на сто през последните четири години.
Най-засегнати ще бъдат развитите страни с негативен среден растеж от минус 0.5 на сто. Растежът в САЩ се очаква да бъде минус 1 на сто, в Еврозоната – минус 0.7 на сто, а в Япония – минус 0.3 на сто.
Така наречените икономики в преход обаче ще отчетат растеж от 4.8%, а развиващите се страни – 4.6%.
Темпото на икономически растеж в Китай се очаква да бъде 8.4 на сто – спад с три пункта спрямо 2007 г. и с 0.7 пункта спрямо 2008 г.
Експертите от ООН предупреждават, че предвид сегашната несигурност може да се очаква още по-песимистичен сценарий. Според тях ако кредитната криза продължи и доверието във финансовия сектор не бъде възстановено в близките месеци, развитите страни може да навлязат в дълбока рецесия през 2009 г.
Източник: БТА/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *