ООН: Растежът на инвестициите в България ще продължи

Растежът на инвестициите в България ще продължи, но може би ще е трудно да се запазят високите темпове на нарастване. Това прогнозира Нийл Буне – постоянен координатор на ООН, по време на представянето на Световния доклад за инвестициите, данните от които ще бъдат публикувани след 19 часа днес поради наложено ембарго за всички световни медии.

Според Буне за инвестициите в страната ни вече е важно да се набляга на качеството, а не на количеството.

Координаторът смята, че по отношение на България и Румъния, част от успеха се обяснява с това, че страните извършват множество реформи с цел доближаване до европейското законодателство и това допринася за увеличаване на инвестициите.

Буне заяви още, че Югоизточна Европа е един от най-добре развиващите се региони в света през последните години.

Инвестициите в България за 2005 г. се очаква да достигнат 6 млрд. евро, от тях 2-2,5 млрд. евро ще са чуждестранните. Това заяви Пенчо Ненов, заместник-директор на Българската агенция за инвестиции.

По предварителни данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в страната за януари – юли 2005 г. са 832 млн. евро (3.9% от БВП) при 974.9 млн. евро (5% от БВП) за същия период на 2004 г. Преките инвестиции, несвързани с приватизация, нарастват със 100.3 млн. евро в сравнение със същия период на миналата година.

По предварителни данни притокът на чуждестранните инвестиции за цялата 2004 г. възлиза на 2,114 млрд. евро.

В интервю за Investor.bg директорът на Агенцята за инвестиции Павел Езекиев заяви: „Като цяло очaквам 2005 г. да е поне на нивото на 2004 г. по отношение на инвестициите“.

От: Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *