ООН се обяви за намаляване ролята на долара като световна валута

Светът се нуждае от създаване на нова световна резервна система,заключватексперти от ООН в годишния доклад на Конференцията по търговия и развитие.
Идеята за реформиране на световната финансовасистема и намаляване значението на долара като световна валута получава все повече последователи,коментира днесвестник „РБК Дейли“.
Според анализаторите на ООН нуждата от промени вече е очевидна на фона на кредитната криза. В тази връзка организацията предлага да се засили значението в разчетите на специалните права на тираж (СПТ) на Международния валутен фонд, да се укрепи финансовата тежест на развиващите е страни и да се създаде единна резервна банка.
Според авторите на доклада доминирането на долара като основно средство за международно разплащане е изиграло не малка роля за натрупването на световен дисбаланс преди финансовата криза.
Заради това от ООН предлагат разнообразяване на световните резерви чрез намаляване дела на долара и едновременно депозирането доларите активи на централните банки на „специални сметки за подмяна” от МВФ с номинирани СПТ.
Като цяло новата система трябва да възпрепятства спекулативните операции на международните валутни пазари, да предотврати кредитните кризи и да подсили значението на развиващите се страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *