Опасенията за редукция на стимулите в САЩ свалиха златото до 4-месечно дъно

Златото се търгува близо до 4-месечното дъно след най-големия дневен спад за последните 7 седмици. Металът беше поразен от опасенията, че Федералния резерв може да започне намалението на монетарните стимули през следващите месеци. Стенограмата на Фед от октомври, която беше оповестена вчера, показа че централната банка е готова да стартира намалението на месечните покупки на активи на стойност 85 милиарда долара по време на някое от следващите заседания и в зависимост от излизащите данни.

Спот цената днес е 1248 долара за тройунция при дъно в сряда на 1240.69 долара дошло при обезценка за деня от 2.5%. Пазарът вече е на мнение, че редукцията на стимулите ще се случи по-скоро по-рано отколкото по-късно. Това провокира и прехвърляне на активи от златото към долара.

Данните в сряда подкрепиха намеренията на Фед, тъй като измерване за потребителските разходи в САЩ отчете по-голям растеж от очакваното през октомври. Ако излизащите данни продължават да подкрепят възстановяването на икономиката, то цената на златото може допълнително да спадне. Последните излезли данни изглеждат по-добри, а солидния растеж на работните места през ноември вероятно ще увеличи шансовете Фед да стартира редукциите още през следващия месец.

Златото напредна значително през изминалите години благодарение на въпросните стимули и удари рекорд за всички времена от 1920 долара за тройунция през есента на 2011 година. Възстановяването обаче на американската икономика през тази година накара Фед да обмисли оттегляне на стимулите и това доведе до обезценка на жжълтия метал с 1/4 през 2013 година.
Активите на SPDR Gold Trust, който е най-големия фонд в света за търговия със злато, спаднаха в сряда с 2.70 тона до 860.31 тона, което е най-ниска стойност за последните четири и половина години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *