Опасения от протекционизъм белязаха срещата на Г7

Страните от Г7 ще направят всичко по силите си за борба с рецесията и в същото време избягване на изопачаване на принципите на свободната търговия, се казва в окончателното изявление след срещата на Г7 в Рим, съобщи Ройтерс.
Изявлението на министрите и централните банкери на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада, явно е направено с идеята да успокои растящите опасения, че правителствата, решени да запазят работните места и националните индустрии, ще пренебрегнат ангажимента си за честна трансгранична търговия, пише агенцията.
Вчера законодателите в САЩ приеха план за стимулиране на икономиката на стойност 787 млрд. долара, в който са включени инфраструктурни проекти. Сред условията с плана обаче е включено и това за тях да се използва стомана и други продукти, произведени в САЩ.
От G7 са подчертали, че стабилизирането на икономиката и финансовите пазари е основна цел сега и че всички трябва да работят заедно и да използват всички възможни политически опции за максимален ефект.
В противен случай, според представителите на Германия и Великобритания, светът рискува да се получи повторение на спиралата на протекционизма, наблюдавана по време на Голямата депресия.
Клаузата „Купувай американското“ не е единствената национална мярка, която създава притеснения в Г7. Спорни са правителствената помощ на Франция и Италия за автомобилните им сектори, както и кампания във Великобритания, която призовава работните места в тежките времена да бъдат запазени за британски граждани.
На срещата на Г7 е бил засегнат и въпросът за китайската валута, контролирана от държавата, но тонът спрямо Пекин е бил по-отстъпчив от предишни изявления. Причината за това, според присъстващи на срещата, е необходимостта от подкрепа за опита на Китай да стимулира икономиката си, която е ключов фактор за световния растеж през последните години.
Източници: Investor.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *