Опасен е не само сривът на брутния вътрешен продукт, но и слабото търсене на български продукти

Стигна ли България дъното на кризата? По този въпрос има толкова мнения, колкото и анализатори. И ако има нещо, в което те се доближават, е твърдението, че поне месеците в началото на следващата година няма да бъдат лесни за икономиката ни. Тя ще бъде изправена пред още една трудна година, твърдят анализатори от Economist Intelligence Unit, които участваха неотдавна в традиционния икономически форум, организиран у нас. Колко още обаче може да се влошат нещата, преди да започнат да се подобряват?
Опасения
Оказва се, че основните опасения в момента са свързани не толкова с очаквания спад на брутния вътрешен продукт, колкото с дефицита по текущата сметка и спада на търсенето на български продукти на външните пазари. Затова анализатори очакват най-тежките периоди от кризата да бъдат последното тримесечие на тази и първото тримесечие на следващата година.
Един от основните фактори, които влияят негативно на икономиката, е продължаващото понижение на ръста на кредитирането на частния сектор. Той се е забавил до 4.2% на годишна база през октомври 2009 г. при 31.6% година по-рано и при 62.5% през 2007 г. Друг фактор е видимото покачване на дела на лошите кредити през последните тримесечия.
Фактори
Наред с това цените на недвижимите имоти, които формираха значителна част от инвестициите през последните години, продължават да се понижават, а също и активността в строителния сектор. Притокът на преки инвестиции също значително се забавя. Между януари и септември той спадна с 56% на годишна база. Не трябва да се забравя и междуфирмената задлъжнялост, която не е спирала да се увеличава и през миналата година. През 2008 г. задлъжнялостта между фирмите е достигнала 90 млрд. лв., което е ръст от 24% в сравнение с предната година, сочат последните данни на БСК.
Потребление
Общо взето, анализаторите са единодушни, че причината за рецесията в България са пониженото вътрешно потребление и липсата на търсене на български продукти на международните пазари. Към това трябва да се прибави и силно ограниченият външен финансов ресурс, който драстично ограничава инвестиционната активност. Очаква се леко възстановяване на икономиката още през 2010 г., когато реално тя ще нарасне с 1%. Причина за бавния ръст ще бъде ограниченото търсене, причинено от висока безработица, бавно повишаване на заплатите и ограничено кредитиране. По-силен ръст на икономиката от 3.4% се очаква през 2011 г., но прогнозата може да се влоши при допълнителен спад на чуждестранните инвестиции, на цените на недвижимите имоти и ръст на необслужваните кредити. Така че въпросът може ли да стане още по-лошо, преди да започне възстановяването, сякаш остава открит.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *