Опасен ли е Доналд Тръмп за икономиката на САЩ?

Победата на първичните избори в щата Невада, а преди това и в Ню Хемпшир и Южна Каролина, позволи на Доналд Тръмп да стане фаворит в надпреварата за президентските избори от Републиканската партия.

Шансовете на екстравагантния милиардер да стане и официален кандидат на републиканците се оценява на 70%, според предположения на сайта за залагания Predictit. В същото време много експерти изразяват съмнение в успеха на Тръмп на президентските избори през ноември тази година. Не бива да се забравя, че вероятният кандидат на Демократическата партия Хилари Клинтън е преследвана от шумни скандали, някои от които може да се задълбочат и да окажат съществено влияние върху нейната кандидатура.

Затова още отсега инвеститорите трябва да се замислят какво ще стане с американската икономика, ако Даналд Тръмп влезе в Белия дом. Отговорът на този въпрос не е лесен, тъй като 69-годишният кандидат все още не е обявил своята икономическа програма и много анализатори смятат, че тя ще търпи промени по време на цялата предизборна кампания.

От британското списание Economist препоръчват да не се подценяват неговите изказвания напоследък, като това за Китай – Тръмп нарече Поднебесната империя манипулатор на валутни курсове, която незаконно поддържа износа си с държавни субсидии. Ще осъществи ли той плана си за изграждане на стена на южната граница на САЩ, за която ще трябва да платят мексиканците?

В изказванията си за данъците Тръмп не се отличава съществено от риториката на републиканците, които постоянно предлагат съкращаване на налозите. Той иска кардинално да се намали данъкът върху доходите – между 10 и 25 на сто, в зависимост от размера на дохода. Напълно да се премахне данъкът върху наследсвото и даренията, а налогът върху дивидентите да се ограничи до 20%.

Що се отнася до корпоративния данък, за него Тръмп предлага двойно намаление от 35% колкото е в момента до 15 на сто.

Възниква обаче и важният въпрос: По какъв начин ще бъдат компенсирани тези съкращения? По принцип ниските данъци стимулират икономическия растеж, макар че относно съотношението между темпа на нарастване на икономиката и намалените данъци няма единно мнение. Освен това може да се стигне до повишаване на разходите за финансиране, вкл. и до поскъпване на кредитите.

Според оценка на консултантската компания Tax Policy Centre, предложеното от Тръмп съкращаване на данъците ще доведе до намаляване на държавните приходи с $9,5 трлн. в следващите 10 години. Комитетът за наблюдение на федералния бюджет на САЩ (CRFB) очаква още по-големи загуби: от $12 трлн. до $15 трлн. При това положение държавният дълг може да с изстреля до 140% от БВП към 2026 година.

Много икономисти се питат дали Тръмп не е тайният посланик във властта на либералния икономист Пол Кругман, който пледира за мащабни кейнсиянски стимули. Отговорът е категорично отрицателен, тъй като Тръмп призовава да бъде балансиран бюджетът чрез значително съкращаване на разходите, макар все още да не е ясно в кои сфери.

В същото време Доналд Тръмп иска да увеличи разходите за въоражаване, за ветераните, за миграционния контрол и за националната пенсионна система (Social Security).

Тръмп обещава да спести минимум $300 млрд. в рамките на държавната програма за медицинско осигуряване на възрастните американци (Medicare) чрез покупката на по-евтини лекарства. Много от неговите привърженици се съмняват, че той ще съумее да убеди фармацевтичните компании доброволно да се откажат от печалбата си и да продават своята продукция на по-ниски цени, близки до себестойността им.

Колкото повече сектори получават държавна помощ, толкова повече съкращения на финансирането им трябва да се осъществи, препоръчва Тръмп. По изчисления на неговия екип за компенсиране на по-ниските данъци държавните разходи трябва да бъдат намалени с между 61 и 78 на сто. Но тогава е практически невъзможно да се постигне балансиран бюджет, категорични са от CRFB. При това положение преодоляването на дефицита може да се постигне само, ако БВП расте с по 10% всяка година.

Всички политици са склонни да обещават повече, отколкото са готови да изпълнят, но планът на Тръмп е пълен с невъзможни за изпълнение цели. Ако се вземе под внимание факторът непредсказуемост на кандидата на републиканците, като противоречивите му изявления за международната политика и открития му конфликт с не малко членове на Конгреса, тогава Тръмп става много непривлекателна фигура за пазара.

Ако все пак милиардерът стане кандидат в президентската надпревара на Републиканската партия, тогава инвеститорите са длъжни да се подготвят за изключително волатилна есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *