Опасни капани са заложени в новия закон за потребителския кредит

Капан за хората, които искат да изтеглят потребителски кредит – така икономистът Любомир Христов, председател на управителния съвет на института на дипломираните финансови консултанти и бивш съветник на премиера Борисов, определи пред Дарик новия закон за потребителския кредит, който влиза в сила след два дни.
Според Христов, текст от закона дава право на банките сами да определят начина на пресмятане на лихвата и да я променят след сключване на договора за кредит. Така потребителят няма да знае с плащането на каква лихва се задължава и колко всъщност ще му струва кредитът, обясни Любомир Христов.
Той е изпратил до икономическата комисия в парламента предложение за промяна на спорния текст от закона.
От 12 май влиза в сила новият Закон за потребителските кредити, чрез който ще имаме правото да се откажем от заема до 14 дни след изтеглянето му без наказателна такса, а максималният размер на кредита ще се повиши от 40 хиляди до 147 хиляди лева.
Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров и членът й Валентин Николов от ГЕРБ обясниха пред Дарик, че приетият вече текст е съобразен с европейските директиви. Дискутиран е и с асоциацията на банките и комисията защита на потребителите.
В интервю за Дарик Любомир Христов се обяви против балансирането на бюджета на всяка цена. Според него е невъзможно страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната още в този мандат на правителството – цел, която преди време бе обявена за приоритетна за външната ни политика до края на юни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *