ОПЕК не се разбраха за понижение на доставките

Днес петролните министри на страните от Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ проведоха среща в централата на картела във Виена, като на форума трябваше да се вземе решение дали картелът за пореден път да намали добива на „черно злато“ в опит да завиши цените на суровината на международните пазари.
В навечерието на срещата министърът на енергетиката на Алжир Шахиб Халил съобщи, че има консенсус между участниците в Организацията на страните износители на петрол /ОПЕК/ за ново съкращаване на квотите за добив на „черното злато”.
Министърът на енергетиката на Венецуела Рафаел Рамирес поиска организацията да намали добива на петрол между 1-1.5 милиона барела дневно. Според Рамирес всяко намаление на добива ще се отрази положително на цената на „черното злато” на международните пазари.
По време на речта си при откриванато на срещата настоящият председател на ОПЕК заяви, че падането на цените на петрола по време на световната рецесия ще има средносрочни и дългосрочни последствия за международната петролна индустрия.
В своята реч при откриването на 152-та конференция на петролните министри на страните от ОПЕК Хосе Мария Ботело де Васконселос предупреди, че организацията вече е била принудена да прекрати дългосрочните си проекти заради ниските цени на суровината.
Ботело, който е петролен министър на Ангола, говори и за загуба на работни места в сектора. По време на срещата петролните министри дискутираха допълнително ограничаване на добива на петрол, въпреки че най-големият износител, Саудитска Арабия, призова производството да не бъде ограничавано допълнително.
Анализатори очакваха съкращенията да бъдат в размер на около 500 хил. барела дневно.
Успоредно с провеждането на форума във Виена изявление направи и руският вицепремиер Виктор Сечин, който коментика, че Русия ще съкрати износа на петрол за сметка на увеличаването на вътрешното потребление. Русия не е член на ОПЕК, но също е основен износител на „черно злато“.
Ние ще съкратим екстпорта на петрол за сметка на вътрешното потребление, като в частност планираме да предложим 2 милиона тона на селскостопанските производители, а също така и да увеличим преработката на петрол, заяви той. Сечин добави, че Русия предлага на страните-участнички в срещата на ОПЕК да се повиши координацията при сътрудничеството с петролните производители.
Обсъдихме въпроса за това да имаме постоянен представител на Русия в секретариата на ОПЕК, добави Сечин. През септември миналата година ние бяхме инициатори на регулярен енергиен диалог между Русия и ОПЕК като основни играчи на глобалния енергиен пазар, добави вицепремиерът. Сечин заяви още, че Москва предлага на Казахстан, Азербайджан, Норвегия и Бразилия да участват в стабилизиране на цените на петрола.
Смятаме, че днес е особено важно да въвлечем страните, независими производители на петрол, към работа за стабилизиране на петролния пазар. На първо място това се отнася до Казахстан, Азербайджан, Норвегия и Бразилия. Всички те в не по-малка степен от нас са заинтересовани от стабилни и справедливи цени на петрола”, каза Сечин.
Руският вицепремиер заяви още, че Москва се обява за сътрудничество със страните-членки на Организацията на страните-износителки на петрол – ОПЕК, на първо място на двустранна основа.
Ние трябва да изграждаме сътрудничество, да задълбочаваме координацията, каза той. Сечин подчерта, че Русия до голяма степен развива сътрудничество със страните-членки на тази организация на двустранна основа.
Имаме висока динамика на сътрудничество с Венецуела, с Алжир, добре си взаимодействаме с Ангола, каза още Сечин.
В края на срещата иракският министър на петрола Хюсеин ал Шахристани съобщи, че ОПЕК е взела решение настоящите нива на добива на петрол да останат непроменени до месец май.
Картелът ще проведе нова среща в централата си във Виена на 28 май, за да оцени пазарната ситуация. Според официалните данни в момента ОПЕК произвежда 24.82 млн. барела дневно, след като от организацията намалиха производството с 4.2 млн. барела през изминалата година в опит да повишат цените на суровината.

Източник Фокус

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *