ОПЕК остави отворена възможността да увеличи доставките

Големите петролни производители от Организацията на страните износителки на петрол в района на Персийския залив оставиха открита възможността да увеличат доставките, което може да предотврати ново покачване на цените до прага от 100 долара за барел, предадоха Ройтерс и БТА.

В навечерието на днешната среща министрите на петрола възприеха координирана линия на поведение, настоявайки, че доставките вече са достатъчни, за да посрещнат нуждите от гориво през зимата.

Основните производители от Персийския залив, начело със Саудитска Арабия, избягват да коментират въпроса дали ОПЕК може да удовлетвори исканията на страните потребителки и да увеличи производството, за да овладее цените.

Докато спадът на цената от рекордните 99,29 долара за барел преди две седмици до под 88 долара вчера, изглежда, намали шансовете за увеличаване на доставките, водещите сили от картела все пак трябва да кажат последната си дума по този въпрос.

Досега само поддръжниците на високите цени Венецуела и Иран, подкрепени от Либия, изрично отказаха да подкрепят промяна в производството. Големите производители от Персийския залив, включително съюзниците на Саудитска Арабия – Обединените арабски eмирства и Кувейт – оставиха пазарите в неведение за тяхната позиция.

Второстепенният производител Индонезия, чието влияние върху политиката на картела е незначително, засега е се е изказал в полза на по-високото производство, ако то стимулира спад на цените, отбелязва Ройтерс.

Докато ОПЕК по принцип обвинява пазарните спекуланти за високите цени и твърди, че не оказва влияние върху пазара, според анализатори от Абу Даби картелът има властта да предотврати цена от 100 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *