ОПЕК отказа да намали добива на петрол на фона на пренасищане на пазара

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) взе решение да продължи да се придържа към досегашната си политика и да запази високия обем на добив на черно злато и през следващите шест месеца. От картела пренебрегнаха опасенията от нов остър спад на цената на ресурса на фона на планове за завишен износ от страна на някои от държавите-износителки, като Иран, например, съобщава „Ройтерс“.

Към момента ОПЕК осигурява до 30 млн. барела петрол на ден. Този обем ще се запази до следващата среща на износителките, която е насрочена за 4 декември, обяснява петролният министър на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Иранският му колега Бижан Занганех заяви, че не очаква ново сериозно намаление на стойността на черното злато след завръщането на страната му на световните пазари.

„Не мисля, че ще станем свидетели на нов спад на цените на петрола, но основният въпрос пред Иран е как да си върне традиционния пазарен дял“, коментира той.

По неговите думи страната му може да осигури до 500 хил. барела от ресурса дневно, като след време обемът на доставките може да нарасне двойно до 1 млн. барела.

Преди време износът на черно злато от Иран беше ограничен заради санкциите от страна на Запада, наложени на държавата заради програмата ѝ за обогатяване на уран. Анализатори очакват обаче продължаващите преговори да доведат по подписване на споразумение и завръщането на Иран като основен играч на пазара.

След срещата на ОПЕК петрола поскъпна леко. West Texas Intermediate се изкачи до 58,13 долара за барел от 57,55 долара сутринта. Сортът Brent достигна стойност от 62,33 долара за барел от 61,56 долара по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *