Оперативен щаб ще решава проблема със столичния боклук

Създава се оперативен щаб за решаване на проблема с боклука в София, съобщиха съветниците от ГЕРБ в СОС на пресконференция днес. В щаба ще участват кметът Бойко Борисов, представители на дирекциите „Околна среда“ и „Мобилизационна подготовка“ в общината, съветници от СОС, а покани за участие са отправени за участие на „Гражданска защита“, Областната управа на София-град, РИОКОЗ и КАТ.
Общината предприема действия за почистването на районите на „Новера“ в рамките на деня и на предстоящото денонощие, съобщи общинският съветник Лорита Радева, цитирана от bТВ.
Не може да се говори за сключването на договори за почистване на районите на „Новера“, докато съществува концесионен договор, посочи тя.
Най-важното в момента е София да бъде предпазена от епидемиологична криза, а не цените, които ще се плащат за извозването на отпадъците, посочи председателят на политическата група на ГЕРБ Малина Едрева.
Едва след сформирането на оперативния щаб ще е ясно какъв ще е оперативният план за действия, посочи Радева.
Докато не бъде прекратен договорът с „Новера“, ние можем само да възлагаме дейността по почистването в районите, посочи Робърт Янакиев.
Според Орлин Алексиев, ако има разлика между цените, на които чистят сега фирмите и цените, по които чисти „Новера“, сумата ще бъде потърсена по съдебен път от „Новера“.
Съветниците от ГЕРБ заявиха, че идеята на БСП е да изпреварят общината със създаването на оперативен щаб на ниво правителство.
Според закона за управление на отпадъците кметовете на общините са носещите отговорност за управлението на отпадъците на общинско ниво и всяко действие, предприето в разрез със закона може да се оценява като незаконно, посочи Лорита Радева.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *