Оперативни програми на ЕС, структурни фондове и еврофинансиране

Томас Едисън е казал: “Ценността на идеята лежи в използването й”. Аз имам идея за проект, но за да го реализирам ми е необходима финансова подкрепа. Ще оставя ли плана си да “залежи” неоползотворен и неостойностен поради материални затруднения. В следващите редове ще се запозная с възможностите за инвестиране в инициативи, които ЕС предоставя посредством така наречените оперативни програми. Те са не само изключително успешна конструкция на европейската икономическа, законодателна и социална архитектура, но и елемент от българската действителност, който заслужава вниманието на всички съпричастни към стремежа за развитие и подобряване качеството на живот.

Що е то оперативна програма?

Съгласноевропейското законодателствооперативната програмае документ, койтоопределя стратегията на държавата – членка за развитие.Скелетът на тази стратегия са приоритетните оси и приоритетите. Те се определят от държавата – членка и следва да допринесат за осъществяването на тематични (общи) и специфични (конкретни) цели. Тематичните целисе определят от Европейската общност.

Ако желая да получа финансиране по някоя оперативна програма, то моят проект трябва да допринася за развитието на някоя от избраните общи цели. От друга страна с реализацията на моя проект трябва да може да се постигне и някоя специфична (конкретна) цел.

Тази цел се определя от конкретната държава.

Например по ОП “Развитие на човешките ресурси” трябва да бъдат финансирани такива дейности, които ще доведат доповишаване качеството и интензивността на заетостта и работната сила(това е една от тематичните цели, които тази програма е заложила). Но така общо формулирана е само насоката или основата, върху която следва да се надградят и съвсем конкретни цели. Такива конкретни цели ще бъдат следните резултати :

– увеличаване броя на започналите работа безработни или неактивни лица на възраст между 30 и 54г.;
– увеличаване броя на започналите работа безработни или неактивни лица с ниско образование.

А възоснова и в съответствие с избраните цели, управляващите органи на съответните програми избиратпроекти,договори, действия или група проекти. ОПсе изготвя от държаватаи подлежи наодобрение отЕвропейската комисия.Нагледно: занимавам се със земеделие и въпреки, че отдавна не съм “млад фермер” имам конкретна идея за разширяване на стопанството. Разглеждам мерките, включени вПрограмата за развитие на селските райони 2014 – 2020г.и преценявам коя приляга най-добре на условията на стопанството ми и на плана ми за него. Чудесно, значи съм готов да вляза в бюрократичната борба за реализиране на проекта ми. А това ще се случи след като изпълня редицата изисквания, поставени в конкретната Наредба, която урежда избраната от мен мярка.

Досега разглеждахме по-скучната страна на ОП – в ролята й на документ. Но нека обърнем внимание и на нейното значение от икономическа гледна точка.ОП е финансов инструмент, чрез койтоЕСне само залага общи насоки за развитие, които следва да се реализират конкретно под формата на проекти и дейности, но и ефективно подкрепя тяхното реално “случване” чрез материалните средства, които предоставя. Да правилно съм разбрал – ОП е нещо като хамелеон, който в зависимост от гледната точка разкрива различните си страни – на цел, последващо действие (проект) и средство за финансиране, но в крайна сметка е всичко това едновременно.

Нов програмен период?

Строго отличителен белег на Оперативните програми е времевата рамка, в която се разполагат. Процесът по реализиране на дейности и проекти по тези стратегически документи е ограничен в определен период от време. Оперативните програми за периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. (това е новият програмен период), съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ), Кохезионния фонд (КФ) и от Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) на Европейския съюз са:

– Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”;
– Оперативна програма „Региони в растеж”;
– Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”;
– Оперативна програма „Добро управление”;
– Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”;
– Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”;
– Оперативна програма „Околна среда”;
– Програма за морско дело и рибарство 2014-2020;
– Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

NB!Аз лично мога да бъдабенефициерсамо за целите на Програма за морско дело и рибарство и Програма за развитие на селските райони. По останалите програми бенефициери могат да бъдат юридически лица – търговски дружества, сдружения и др.

Финансиране или кой плаща сметката?

Оперативните програми сесъфинансиратотЕвропейските структурни и инвестиционни фондовев съответствие със споразумението за партньорство. Подкрепата е под формата на:

– безвъзмездни средства– финансови помощи, които не подлежат на връщане, а отпускането им е предмет на писмено споразумение;
– награди;
– възстановима помощ –средства, които подлежат на връщане;
– финансови инструменти;
– или комбинация от тях.

Важно е да се отбележи, че ОП няма да финансира на сто процента одобрения проект, а се изисква и самоучастие от моя страна. Или както би казал Бай Ганьо в подобна ситуация : “Пари не иска я!….само пари да не иска, само да не се косва до нашия джеб, до нашите интереси.” Да, ама не съвсем. В контекста на българските нрави и привички или по – скоро напук на тях: извадете парите скътани под дюшека за черни дни и инвестирайте в собствената си идея, за да ви последват и подкрепят и “европейците”.

Кодът “Българска институционална рамка” следва да се чете:

Съгласно европейското законодателство всяка държава – членка следва да определи в съответствие с националното си законодателство публичен орган/организация или частна организация, която да изпълнява функциите на

1.Централно координационно звено;

2.Управляващ орган;

3.Сертифициращ орган;

4. Одитиращ орган;

5. Министър по управление на средствата отЕС. Настоящето правителство е определило правомощията на този орган да се изпълняват от Заместник министър-председател по европейските фондове;

6. Комитет за наблюдение на Споразумението за партньорство и за наблюдение на отделните програми.

Функциите на управляващи органи на отделни ОП се изпълняват от различни институции.

Термини с европейски привкус за любознателните:

Европейска документална рамка –документи или синия фон, който предхожда и въз основа, на който се материализират звездите от знамето на ЕС – оперативните програми.

Стратегия на Съюза за интелигентен, устойчив и приобщаващ растежсацелите и задачите, определени от институциите на ЕС, които направляват действията на държавите-членки, насочени към развитие.

СОбщата стратегическа рамкадържавата определя кои измежду тематичните цели (определени от ЕС) ще застъпи катосвоицели на политика за развитиеиизбира приоритетите, които да бъдат съфинансираниот структурни и инвестиционни фондове на ЕС. ОСР улеснява подготовката на споразумението за партньорство и оперативните програми.

Споразумението за партньорство- документ, изготвен от държава-членка и одобрен от Комисията след оценка и диалог с нея. С него държавата се обосновава относно необходимостта и избора си на цели и приоритети на базата на задълбочени анализи ( които обхващат потребностите за развитие и възможностите за растеж). Но по- същественото е, че със Споразумението се набелязват и конкретните резултати, които ще се преследват.

Това е една йерархическа структура, при която на всяко разширение от геометричната фигура съответства документ, който съдържа в себе си целите и задачите наСтратегия на Съюза (върха), но освен това добавя и детайли, които доразвиват стратегията за развитие под формата на конкретни мерки или дейности.

Мониторингов комитет–прави преглед на изпълнението на програмата и на напредъка в посока на постигането на нейните цели. Съставът на мониторинговия комитет се определя от държавата-членка.

Операция- проект, договор, действие или група проекти, избрани от управляващите органи на съответните програми или на тяхна отговорност, които допринасят за целите на избраните приоритети.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор:Мирослава Шопова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *