Опитите на Русия да повиши ликвидността в страната са краткосрочна мярка

Спешно отпуснатите 150 млн. долара от руското правителство за спасението на финансовата система в страната са краткосрочна мярка и може да не успеят да се справят с забавящия се икономически растеж, заяви главният икономист в руския клон на UniCredit Владимир Осаковски.
Вчера (30.09.08) руският премиер Владимир Путин реши да бъдат прибавени още 50 млрд. долара към предварително обявените 100 млрд. долара за подпомагане на банковия сектор. Освен това Централната банка в Русия ще предложи заеми за финансовите институции без косвени лихви.
„В краткосрочен аспект тези мерки ще помогнат и руските банки ще преодолеят липсата на ликвидност. Но в дългосрочен план това едва ли ще е достатъчно“, каза Осаковски.
В началото на деня руските борси РТС и ММБВ прекратиха търговията по разпореждане на Федералната служба по финансовите пазари. По този начин регулаторът се надяваше да успокои паниката на пазара след отказа на американския Конгрес да одобри плана за спасение на финансовата система в САЩ на стойност 700 млрд. долара.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *