Оправдана ли е истерията заради еврото?

Горещата тема „Ще издържи ли валутният борд?“ през последните две седмици бе подменена с друга също толкова атрактивна: „Ще издържи ли еврото?, Заплашена ли еврозоната от разпадане? и Да обръщаме ли левовете в долари?“. Което в крайна сметка отново води до въпроса: „Ще издържи ли валутният борд?“, защото все пак левът е фиксиран към еврото, пише в свой коментар в. „Банкеръ”.
Подобни теми са твърде удобни за експлоатация от медиите, защото чрез тях се вкарва много интрига и страх у редовия зрител и читател. Само че по същество те са лишени от всякакъв смисъл, допълва изданието.
Каквото и да си говорим, идеята на Европейския съюз е създаването на общ пазар, който е невъзможен без единна валута. Именно поради тази причина еврото, еврозоната, Европейската система на централните банки и Европейската платежна система са желани дестинации за всички държави от Стария континент. Изключение от тази „комбина“ правят Великобритания и някои много богати страни като Швейцария и Норвегия.

От една страна, това че еврото бързо се обезценява спрямо долара, е лошо, но, от друга, е за добро. На практика с европейската валута не се случва нищо необичайно, през такива трудни периоди неведнъж е преминавал и доларът.
За европейците обаче обезценката на тяхната валута не е приятна – тя оскъпява вносните горива и енергийните източници. От друга страна е добре за тях, защото намалява цените на европейските стоки и ги прави по-конкурентоспособни.
Ако еврото обаче продължи да се обезценява нищо чудно Федералният резерв на САЩ и други големи световни банки да започнат интервенции в негова подкрепа, за да бъде спасен и американският износ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *