Определиха минималната доходност за задължителните пенсионни фондове

Комисията за финансов надзор определи минимална доходност на годишна база в размер на -11.45 на сто при управлението на активите на универсалните пенсионни фондове /УПФ/ за предходния 24-месечен период от 28 септември 2007 г. до 30 септември 2009 г.

За професионалните пенсионни фондове /ППФ/ за същия период е определена минимална доходност на годишна база в размер на -13.06 на сто.
Среднопретеглената доходност на УПФ за същия период, изчислена на годишна база, е -8.45 на сто, а за ППФ съответно е -10.06 на сто. Всички фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване са постигнали доходност, чийто размер е над определеното минимално равнище на доходността за съответния вид фондове.
Обявената минимална доходност е за конкретен двугодишен период, през който значително влияние оказва финансовата и икономическа криза. Пенсионните фондове са дългосрочни инвеститори и в тази връзка постигнатите инвестиционни резултати за сравнително кратки периоди от време не са определящи за крайния резултат, който ще се постигне в процеса на дългосрочното инвестиране на средствата на осигурените лица.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *