Опрощават данъците на бедни длъжници

Забраняват разсрочването на вноските за здраве и втора пенсия

Държавата ще опрощава данъци и осигуровки на бедни длъжници. Това гласят промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които се предлагат от Министерството на финансите. Ако публичният изпълнител прецени, че длъжникът няма нито пари, нито имущество, и вземанията на държавата са несъбираеми, те ще бъдат отписани.

Сега законът дава право на Управителния съвет на НАП да опрощава дългове до 100 лв., ако разходите за събирането им са по-високи от борчовете. Но честа практика е да се чака дълговете на човек към хазната да се натрупат, преди да се стигне до принудително събиране.

Забранява се разсрочването на здравните осигуровки и задължителните вноски към частните пенсионни фондове, предлага ведомството на Орешарски. Разсрочването на здравни вноски ще се допуска само при стихийни бедствия като пожари, земетресения, градушки и катастрофи. Разсрочване няма да се допуска при временни финансови затруднения и невъзможност да се платят парите. В този случай направо ще се стига до принудително събиране чрез блокиране на банкови сметки и продаване на имущество. Без здравните вноски хората остават неосигурени и плащат за медицинска помощ, гласят мотивите.

Инспекторатът към министъра на финансите ще има достъп до всички данъчни досиета в Националната агенция за приходи, гласят промените. Това се налага, за да може министърът да контролира работата на данъчните, гласят мотивите.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *