Оптимизмът на борсата цъфти, но да не забравяме, че идва есен

Вече и дребните инвеститори се връщат от отпуски и се настройват за покупки на акции

Оптимизмът на борсата плавно продължава да расте. Настроените за покачване на индекса BG40 брокери се увеличиха с 3% за следващата седмица и достигнаха 72%, сочи bbs индикаторът на в. Пари. Покачването доближава още повече индикатора към психологическата граница от 75%. Това, което прави впечатление обаче, е липсата на мечки (едва 6%) и засилващото се количество на неопределени мнения, които са близо една четвърт.

Очевидно брокерите предчувстват покачването на широкия индекс, усещат липсата на желаещи да продават на по-ниски цени и несигурността им е по-скоро свързана с това не дали ще се повиши индексът, а с колко. Оча-квам посоката BG40 да е отново нагоре, защото вече и дребните играчи се връщат от отпуски и настроението им е за покупки, каза Красимир Атанасов от ИП Елана. Оптимизмът цъфти, но нека не забравяме, че е есен, когато листата падат, добави Атанасов.

Продължи четенетоРеклама:

През кратката, първа работна седмица на септември индексът продължи възходящото си движение, без да загуби набраната по-рано инерция. Едва в последния работен ден, сряда, BG40 излезе на червено, като регистрира спад от 0.33% и достигна 429.38 пункта. През изминалата седмица стартираха и двата нови индекса на БФБ – BG REIT и базираният на включени акции с равни тегла BG TR30.

За изминалите три дни КРЗ Одесос успя да задържи позициите, които извоюва по-рано, и се търгуваше на нива около 330 лв. за акция. В последния ден на търговия обаче котировките реализираха спад от около 5.32%. В сряда имаше лека корекция при КРЗ Одесос, очакванията са следващата седмица нивата да се върнат на около 330 лв., което ще повлияе положително на BG40, коментират брокери. Междувременно Оргахим публикува консолидирания си отчет за шестмесечието, според който нетната печалба се покачва почти 6 пъти, а нетните приходи от продажби се увеличават с около 30%.

Настроенията на фондовата борса

Bullish Bearish Sentiments (настроенията на БФБ), или т.нар. BBS, е индикатор на в. Пари, който се изчислява чрез анкета сред 20 представители на водещи инвестиционни посредници у нас.

Индикаторът отразява очакванията им за движението на индекса BG40. Той се изготвя в началото на всяка седмица и цели да предвиди движението на широкия индекс на борсата.

Веднъж месечно излиза прогноза за предстоящите 30 дни, а останалите са седмични. Графично нагласите се изобразяват чрез символите на борсата – бик и мечка, съответно качващ се и падащ пазар.

Изказаното мнение не представлява предложение за покупка или продажба на ценни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *