Оптимизъм за жилищния пазар по света сред брокери на имоти

Макар и данните за продажби на имоти все още да не го отразяват, оптимизмът сред специалистите в сектора относно жилищния пазар определено нараства, става ясно от проучване сред членовете на международната мрежа от независими агенции за имоти Leading Real Estate Companies of the World.
Над 63% от брокерите отчитат подобрение на настроението на потребителите от началото на 2009 г.
Пазарната активност, включително „отворени къщи“ (open house – често срещана практика в САЩ, при която къщата за продажба е отворена за посещение от заинтересовани страни), огледи на имоти и трафик към сайтовете, е много по-добра в сравнение с това време миналата година според 68% от анкетираните.
Огромната част от активността е при пазара на купувачи на първи дом, като 84% отбелязват, че продажбите в този сегмент са нараснали най-много.
Основният стимул се явяват ниските цени – според 72% това е определящ фактор. Данъчните облекчения за купувачи на първи дом и по-ниските лихвени нива се считат за такъв от 63% от респондентите.
„Несъмнено пазарът още изглежда муден“, казва изпълнителният директор на мрежата Пам О’Конър. „Много потребители обаче осъзнаха, че може да няма по-добър момент за покупка от този години напред и действат, особено тези, които искат да се възползват от данъчния кредит от 8 хил. долара за купувачите на първи дом (в САЩ). Чуваме например за много родители, които поощряват децата си на възраст около 20-30 години да купят сега, което допълнително ще засили активността”.
Leading Real Estate Companies of the World е глобална мрежа от близо 700 големи компании за имоти с 5500 офиса и 170 хил. сътрудници в 38 държави от цял свят. Централата й се намира в Чикаго.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *