Оптимизъм за развитието на туризма на световната борса ITB Берлин

„Морски почивки, ски ваканции, културно-познавателни обиколки, спа, уелнес и балнео-туризъм са само част от възможностите, които очакват чуждите туристи, решили да посетят България. Към тях можем да прибавим популярните еко и селски туризъм, конгресен туризъм и инсентив пътувания, приключенски туризъм, голф, винарски и гурме турове, които допълват предлагането през четирите сезона на годината.“ – така зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов представи България на официалната пресконференция по време на световното туристическо изложение ITB в Берлин. Според Иво Маринов това, което привлича чуждите туристи и прави страната ни атрактивна дестинация, е доброто съотношение качество-цена. „България е стабилен пазар, чиито цени са еднакво справедливи както за настаняване, така за допълнителни занимания“, подчерта Маринов.
Специален гост на българската пресконференция в Берлин беше председателят на Европейската СПА асоциация – д-р Зигрун Ланг, която подкрепи желанието на страната ни да въведе международните стандарти за качество за предлаганите СПА-услуги. По думите й имаме голям потенциал за развитие на СПА, уелнес и балнео-туризъм с прекрасните природни дадености и изградената добра база. Стандартизирането на предлагания продукт съобразно критериите на Европейската СПА асоциация ще повиши имиджа на страната и ще привлече още по-голям брой чуждестранни туристи, които търсят качество на добра цена. Интегрирането на стандартите ще бъде осъществено с предстоящите промени в Закона за туризма, съобщи зам.-министър Маринов. Той допълни, че в разговор с г-н Ернст Бургбахер – парламентарен държавен секретар и федерален правителствен комисар за МСП и туризъм във Федералното министерство по икономика и технологии, е обсъдил възможността за поемане от немските здравни каси на разходите на немски граждани, които ползват възстановителни и рехабилитационни процедури в български балнео и СПА курорти.
740 хиляди немски туристи са посетили България през 2009 г. Това е ръст с почти 28% спрямо предходната година. За разлика от предишните две години, записванията в последния момент ще намалеят значително, което е ясен знак за стабилизиране по отношение на пътуванията, подчерта Маринов. Значително нарастване има при записванията за Великденските празници, които православни и католици ще празнуват по едно и също време тази година. Очакванията на туроператорите са за 2010 г. да бъде постигнат до 15% ръст от германския пазар на годишна база.Очаква се тази година за България да летят чартъри от 30 летища в Германия до летище Пловдив. Чатърните програми ще бъдат за периода: края на м. април – края на м. октомври.
През април стартира комуникационна кампания за популяризиране на българския туристически продукт на германския пазар. Кампанията ще продължи година и ще включва 260 излъчвания на телевизионни клипове по местни тв канали, публикации в преса и външна реклама – билбордове в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Франкфурт на Майн и Щутгарт.
През 2009 г. броят на чуждестранните туристи у нас е бил 5 738 873, което представлява лек спад с 0,7% на годишна база спрямо 2008 г. Приходите от международен туризъм, по данни на БНБ, възлизат на 2 559.1 млн. евро, което е с 0,9 % повече в сравнение със същия период на 2008 г. Най-многобройни са били туристите от Румъния – 942 071, следвани от Гърция с 815 172 и Германия – с 739 885 (+27,5%). От основните пазари увеличение има при посещенията от Полша – ръст от 71,2%, Франция (+41,3%), Австрия (+46,1%) и Унгария (+43,5%) и др. Разходите на българските граждани за пътувания в чужбина за 2009 г. са намалели до 1 314.6 млн. евро, което е с 18,7% по-малко спрямо 2008 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *