Опъват паркинг върху небостъргач

1 млрд. евро инвестиции от Германия влязоха в столицата само за седмица

СОФИЯ. Паркинг ще кацне на покрива на небостъргач в столицата. Петдесетина коли ще се побират на последния етаж на 40-етажната сграда, която ще се извиси на мястото на бившия завод „Балканкар Средец“. Автомобилите ще се изкачват на 150 м с асансьор. Това е един от най-големите инвестиционни проекти в столицата до момента, съобщи главният архитект Петър Диков вчера. На завършилия в сряда фестивал на недвижимата собственост в Кан другите градове завидеха на София, защото само за седмица градът уреди инвестиции за 1 млрд. евро, стана ясно от изявление на кмета Бойко Борисов.

Освен 260 млн. евро за небостъргача баварската фирма инвеститор ЕСЕ ще посредничи за построяването на най-новия мол на бул. „Ситняково“. Други 180 млн. евро ще бъдат вложени в градежа, който ще се разпростре на пет декара площ. Покрай мола там ще изникне цял нов квартал, обясни арх. Диков.

Още един център на София с квартал и бизнес парк ще се появи пък в полите на Витоша. Вчера Борисов, заедно с баварския министър на икономиката, транспорта и технологиите Ервин Хубер, направиха първа копка на нов жилищен комплекс. Той се намира в полите на Витоша край Бистришкото шосе. Идеята на другата немска фирма, голям инвеститор у нас – „Линднер“, е служителите в бизнес парка да живеят в екосреда близо до работното си място. Компанията е първият инвеститор, който получи като преференция държавна помощ за изграждането на инфраструктура. „Линднер“ градят мост, който ще свързва бизнес парка с жилищния комплекс. Те щели да довършат и започнатия през 80-те и останал недовършен втори мост на същото място. Ще бъде запазен и 300-годишен дъб, който ще остане в центъра на бъдещия комплекс.

Сияна Севова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *