Орешарски: Бюджет 2007 е доста напрегнат

Едно от основанията за притеснение в следващите години е, че бюджетът ни е доста напрегнат. Не може да се каже с точност кога ще стане влизането ни в Еврозоната, но ще бъде в период от 2 до 5 години, каза финансовият министър

Едно от основанията за притеснение в следващите години е, че бюджетът ни е доста напрегнат. Беше намален корпоративният данък, намалихме още веднъж и личния подоходен данък с увеличение на необлагаемия минимум, има и нови разходи. Това означава, че на финансовото министерство ще бъде доста напрегнато. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски пред Нова телевизия.

Той каза още, че възможност за актуализации на бюджета винаги има. През изминалите десет години актуализации не са правени след 1997 г., защото не е имало нужда, бюджетите са планирани така, че са изпълнявани, обясни министърът.

Бюджетният излишък за 2006 г., който най-вероятно ще възлезе на 1.6-1.7 млрд. лева, ще попадне във фискалния резерв, заяви още Пламен Орешарски.

Не може да се каже с точност кога ще стане влизането ни в Еврозоната, но ще бъде в период от 2 до 5 години. Изключено е да не влезем въобще или пък този процес да продължи десетилетия, каза още финансовият министър.

Той допълни, че не вижда никакви рискове за страната от това, че тази година нямаме програма с МВФ. Според него финансовото министерство е предвидило всички рискове.

Орешарски заяви още, че не е възможно през няколко месеца да има увеличение на пенсиите. Няма фискална възможност за подобно нещо, каза министърът, цитиран от агенция БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *