Орешарски: Възможностите за достъп до европейските фондове да се популяризират максимално

Днес се провежда семинар на тема: „Структурните фондове – възможности и предизвикателства“

Целта на Министерството на финансите е чрез популяризиране да направи средствата от европейските фондове достъпни за по-широк кръг от организации и хора. Това каза днес министърът на финансите Пламен Орешарски при откриването на семинар на тема „Структурните фондове – възможности и предизвикателства“, организиран от МФ в столицата.

По думите на министъра с наближаването на датата за членство в ЕС става все по-важно всички да бъдат запознати с възможностите на структурните фондове и кохезионния фонд, защото след членството за нас ще бъдат достъпни много повече средства – около 6 милиарда евро. В тази сума не са включени парите за земеделие.

Министърът посочи, че България е една от първите страни, представила в Европейската комисия работен вариант на стратегическа референтна рамка за периода 2007-2013 г., за каквато имат задължение и старите страни-членки на ЕС. Окончателният й вариант ще бъде внесен в ЕК веднага след членството на България в ЕС, а одобрението се очаква до три месеца след това.

След откриването на семинара министърът на финансите връчи наградите на победителите в конкурса за есе на МФ за студенти. Тази година участниците трябваше да пишат по темата „Предизвикателствата пред България за ефективното усвояване на средствата от структурните и кохезионния фонд на ЕС“. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *