Орешарски: Да не бързаме с еврото

През април ще са готови наръчниците за парите от Европа

Въвеждането на еврото в България може да се отложи за 2010-2012 г. Надявам се след 2-3 години инфлацията да падне до изискваните стойности, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски. Друг е въпросът дали това трябва да се абсолютизира. Защото винаги, когато нещо печелим, в същото време губим, допълни той. Орешарски изнесе лекция на кръгла маса за перспективите на българската икономика, организирана от Атлантическия клуб.

Преди да се въведе еврото, инфлацията не трябва да надвишава с повече от 1,5% средното ниво за трите страни от ЕС с най-малко поскъпване. Това означава годишният ръст на инфлацията да е под 3%, а за 2006 г. той е 6,5%. Но цените на услугите в България и доходите на хората са много по-ниски, отколкото в страните от ЕС. Българите се надяват на сравнително бързо вдигане на жизнения стандарт и заплатите. А това е свързано с повече инвестиции и ръст на цените. Нивото на инфлацията може да се задържи ниско, за да се въведе еврото, но това може да забави ръста на доходите. През следващите години не трябва да се правят експерименти за форсиране на икономиката, а да се създадат условия за устойчиво развитие, смята Орешарски.

Размерът на държавния дълг вече е паднал до 20-25% след изплащането на еврооблигации през миналата седмица, каза министърът. За първи път от 10 години ръстът на износа е по-голям от ръста на вноса. В следващите 9 години имаме шанс да усвоим 12-13 млрд. евро от ЕС. През април ще са готови наръчниците за подготовка на проекти за получаване на пари от ЕС.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *