Орешарски: Като се оправи Германия, тогава и ние

България не би могла да попадне в епицентъра на кризата, защото тя започна от САЩ и развитите икономики.
Страната ни е отворена икономика, като член на ЕС, и има буфери да се предпази. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски пред bTV, предаде БГНЕС.
За пример ще ви дам, че в Латвия има икономически спад с 18.5%, Румъния с 6.5%,а в България е с 3.5%, което е лошо, разбира се, но в сравнение с другите, нещата са по-оптимистични, отбеляза Орешарски. Има признаци за съживяване на икономиката в глобален мащаб, но все пак трябва да бъдем внимателни. Ключово за страната е да се запази досегашната фискална и макроикономическа политика, което е гаранция да се предпазим от тежки последствия, посочи Орешарски.
По повод на упреците от страна опозицията, че правителството не прави нищо, финансовият министър каза, „а дали някой е предложил нещо друго“. Той посочи, че управлението на фиска е вече на ръчно управление, както преди време по някакъв начин е предложил Иван Костов.
Друг ключов момент е гъвкавостта на разходите. На настоящия момент хората по-скоро се опасяват от нови рестрикции, но Орешарски се надява, че държавата ще се справи с бюджета. Според него няма да се наложи промяна в бюджета, защото още при изготвянето му в края на миналата година са подготвени буфери, за да не наложи това. По повод премахването на валутния борд Орешарски каза, че не би посъветвал никого да го прави. Според него, ако се премине към плаващ, а не фиксиран курс, това създава шокова ситуация, както преди време се е случило в Аржентина и икономиката на страната е рухнала.
Орешарски посъветва домакинствата, които са задлъжнели, да покрият част от кредитите си, ако не могат да ги разсрочат.
Банковите институции не искат да разпродават имуществото на хората, а да си получават средствата. Хората, които не са задлъжнели няма от какво да се притесняват“, посочи министърът.
Няма магическа формула, с която да се управлява, каза Орешарски по повод някои от предложенията на опозицията. Германия е пример за това, ако имаше магическа формула най-мощната икономическа страна в Европа нямаше да допусне спад от 6.9%. Орешарски прогнозира, че когато в Германия, като най-развита икономика се обърнат нещата по отношение на кризата, тогава ще се променят и у нас. Министърът посочи, че всички мерки, които взима правителството са консултирани с ЕК.
Според него бъдещото правителство трябва да управлява добре фиска и да продължи да се консултира с европейските институции.
Според него най-важното в момента е да не се харчи много, за да не се оставят дългове на следващото правителство. А тези, които казват, че правителството харчи като за последно, да го докаже, подчерта Орешарски.
Той отказа да коментира дали ще бъде в листите на БСП за предстоящите избори за национален парламент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *