Орешарски: Нуждаем се от двойнно по-висок бюджетен дефицит

„Бюджетният излишък формиран през последните години у нас не е висок, а по-скоро недостатъчен“, каза финансовият министър Пламен Орешарски на семинар в Разлог за устройството на бюджета.
В последните 10 години България няма монетарна политика и целта на фискалните мерки е да поддържат, а не да се противопоставят на монетарния режим, определен с валутния борд.
„Преведено на по-прост език това означава да се спазват известни правила на благоразумието. Но какво да правим спрямо правилото например, че бюджетният дефицит не може да бъде повече от 3%“, каза министърът.
„Но всички анализи, а също и мненията на ключови финансисти от международните институции отчитат, че в нашият случай е необходим по-скоро излишък поне още толкова колкото имаме сега, т.е. не 3%, а 6%.
В последните години спестяванията са доста по-ниски от инвестициите и това е фактор, който задължава правителството да формира бюджетни излишъци“, отбеляза Орешарски.
Тази политика ще се поддържа поне до 2010 година, както е записано в конвергентната програма на България.
В отговор на въпрос Орешарски коментира, че харченето на бюджетния излишък е въпрос на избор, но трябва да се има предвид, че ако парите отидат за увеличение на пенсиите, от това ще последват и бъдещи разходи, докато ако се инвестират в пътища – веднъж направена инвестицията приключва като разход.
„Близо 97% от парите в бюджетния излишък за 2007 година отидоха за инвестиции“, каза Орешарски, включително за нови коли за МВР, камери за наблюдения и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *