Орешарски: Правителството има недалновидна политика за преките и косвени данъци

София /КРОСС/ Правителството се проваля в приходната част на бюджета. Имат недалновидна политика по отношение на акцизите. Сходна е ситуацията и при косвените данъци. Те се провалят и при разходите. Аз винаги съм пледирал за по-малко разходи. Принципно позицията на правителството за ограничаване на разходи е вярна, но в условията на намалено външно и вътрешно потребление, с ограничаването на разходите трябва да се внимава. Според мен, дефицит от 2,7% и безработица под 10% не са официалните параметри на финансовата рамка на бюджета за 2011 година и те трябва да се представят подробно, за да можем да ги дискутираме. Ако актуализираният бюджет не се реализира до края на тази година, на мен ми е трудно да правя прогнози за следващата. Това заяви Пламен Орешарски – бивш финансов министър в правителството на тройната коалиция, сега депутат от Коалиция за България, в предаването „Неделя 150″ на БНР. Той допълни: „На мен ми се струва, че двата милиарда, които се предвиждат, че няма да се съберат, не са два, а два млрд. и половина.
„Заемът от МВФ винаги идва с програми. Едва ли ще успеем да емитираме заеми от ценни книжа при процентите на лихвите, които дава фондът. Трудно е да се отговори еднозначно дали трябва да се вземе заем или не, защото това зависи от начина, по който правителството ще се справи с контрола на публичните финанси“, коментира още Орешарски.
Помолен да коментира анализа за икономическата ситуация в България на Виенския институт за международни икономически изследвания, бившият финансов министър заяви, че това, което се съдържа в анализа, се говори от няколко месеца и в България от местни специалисти, но никой не им обръща внимание на тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *