Орешарски: Проектобюджетът трябва да бъде с уточнени цифри

Един проектобюджет трябва да бъде с уточнени цифри. Правителството не трябва да променя цифрите в него до последния момент, заяви по БНТ бившият финансов министър Пламен Орешарски.
Важно е да има растеж на икономиката и това ще се случи, въпреки това правителство, заяви той. Орешарски припомни, че водещите европейски икономики още през второто тримесечие са започнали да излизат от рецесията, съживява се търсенето. Това се вижда и по увеличилия се български износ. Според него благодарение на растежа в страни, които са наши традиционни външнотърговски партньори, българската икономика ще бъде изтеглена от кризата. Орешарски смята това за притеснително, защото България като развиваща се икономика, демонстрираща силен икономически растеж през последните години, сега е на другия полюс. „Политиката на ГЕРБ забави възстановяването с неразплащането към частния сектор и непоследователната си политика, която направи инвеститорите предпазливи“, категоричен е бившият финансов министър в кабинета „Станишев“. Орешарски заяви, че се усеща хаос при обсъждането на бюджета. „Хаосът се създаде от ранното внасяне на бюджета“, каза той и добави, че това не е било добро решение. Правителството направи множество промени след внасянето. За него е притеснително, че има множество числа, които ще се уточняват между първо и второ четене. Като пример той даде бюджета за здравеопазване, къдети никой не знае каква е точната сума отделена за този сектор. Стилът на това управление е да прави по една новина на ден, като много често тя е противоположна на предишната, отбеляза Орешарски. Той е убеден, че даже след приемането на бюджета ще се правят промени. Орешарски изрази безпокойството си, че за втора поредна година не са предвидени буфери в бюджета. Той припомни, че през тази година тяхната липса е изиграла лоша шега на управляващите и не изключи актуализация на бюджета.
От своя страна, председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова отхвърли твърденията за хаос. За нея най-важни са макропоказателите на този бюджет, които не се променят. „Те са много по-важни от отделните цифри. Те осигуряват стабилността на държавата и ще я осигуряват и през следващата година“, заяви депутатката от ГЕРБ. Тя отбеляза, че ръстът на БВП е важен, но „не е фатален за запазване на финансовата стабилност“. Стоянова заяви, че „приходите са планирани изключително консервативно, не са заложени кухи надежди“. „Това гарантира изпълняването на бюджета“, добави тя.
 

БГНЕС
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *