Орешарски ще отчете Бюджет 2009

Дни преди да напусне поста министър на финансите, Пламен Орешарски ще отчете изпълнението на Бюджет 2009 и в какво финансово състояние ще остави държавата за следващото правителство. Обвиненията на бъдещите управляващи са, че бюджетът вече е на минус. От ГЕРБ посочват като най-важна мярка срещу икономическата криза актуализацията на бюджета. Според тях държавата задържа милиони ДДС, което трябва да се възстанови на фирмите, за да го отчита като приход. Отделно от това, милиони изтичат от хазната като контрабанда. На упреците за дупки в бюджета Орешарски отговаря така: „То има цифри за тази цел, другото е литература“.

Факт е обаче, че проходите от данъци в хазната съвсем не отговарят на планираното. Проблем има и при събираемостта на осигуровките. В най-добрия случай се очаква те да са поне половин милиард по-малко от това, което е заложено по план. Има риск държавата да няма с какво да плаща болнични и майчински наесен.

Заради срива в осигуровките плановете на следващото правителство да намали веднага осигурителните плащания с пет пункта може и да не се реализират. За това намекна и бъдещият премиер Бойко Борисов: „Трябва да отворим портфейла на държавата и да знаем колко пари има там“.

Преди да се включи в екип на ГЕРБ като експерт на Световната банка, бъдещият финансов министър Симеон Дянков предупреди, че на фона на икономическата криза следващите няколко месеца ще са най-рискови за България. „И там ако се изпуснат нещата, значи кризата може да продължи не година-година и половина, а три години“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *