Орешарски: Ще се противопоставя, ако ни спрат да ходим на Острова!

България ще определи като крещящо нарушение на правата на гражданите за свободно придвижване на хора в ЕС евентуално спиране на българите от Обединеното кралство.

Това даде да се разбере премиерът Пламен Орешарски в рамките на блиц-контрола.

Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна от емигранти. В по-голямата си част българите във Великобритания са добре образовани и в много малка степен засягат социалните системи на Обединеното кралство, подчерта премиерът.

Надявам се, че британските власти ще проявят сдържаност и ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки. Отсега заявявам, че ще се противопоставя, обеща още Орешарски.

Ако това се случи и ни спрат да ходим на Острова – това „ще е крещящо нарушение на правата в общността – правото на свободно придвижване на хора“, заключи премиерът.

Орешарски уточни, че има договорка с румънския премиер двамата да се противопоставят темата да влезе в дневния ред на следващия Европейски съвет.

Ако стане – двамата ще изразят негативно отношение на предстоящия Европейски съвет, обясни Орешарски в отговор на Йордан Цонев.

ГЕРБ е отговорен за спрените европари за екология,

заключи още министър-председателят в отговор на въпрос на соцдепутата Петър Курумбашев.

Безспорно предходното правителство трудно може да избяга от отговорност за спрените европари по „Околна среда“. Отговорете защо не взехте адекватните мерки през 2012, попита премиерът Пламен Орешарски бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев на друг въпрос в рамките на блицконтрола.

Общо 4 предупредителни писма ни е изпратила ЕК, от които две през 2012 г., едно през февруари 2013 и последното – отпреди месец.

Отговорност трябва да се търси от служителите, управляващи ОП „Околна среда“. Безспорно, отговорност носи, както министърът на екологията, така и министърът за координация на фондовете в предходното правителство, уточни Орешарски. Ако бяхме отговорили адекватно не само писмено, но и като реални действия, то до това спиране на плащанията нямаше да се стигне, обърна се към ГЕРБ премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *