Оръжейната фирма за търговия ЕМКО е със замразен лиценз

Лицензът на оръжейната фирма за търговия ЕМКО на скандалния авер на Цветан Василев – Емилиян Гебрев, е замразен заради установени редица нарушения и пропуски.

Решение за това е взето на заседанието на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС миналия вторник, потвърдиха за Агенция Монитор участвали в заседанието. Действието на лиценза за търговия с оръжие се спира за половин година. „Имаше мотивиран доклад от МВР, на база на който беше предложено това решение“, обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Докладът е бил на служба КОС към МВР с установени редица пропуски при дейността на предприятието. Констатирани били нарушения при съхраняването на военна продукция. Подобни действия на тази фирма можели да застрашат сигурността, затова било взето и решението за замразяване на лиценза.

По време на заседанието на Междуведомствения съвет било взето решение още да се замрази дейността и на новия управител на дружеството към МО – „Снабдяване и търговия“ Хранимир Генчев, тъй като все още нямало решение от ДАНС за допуск до класифицирана информация. Това дружество извършва сделки точно с фирми, които търгуват с оръжие и специална продукция, отбеляза Каракачанов.

Замразяването на лиценза на ЕМКО заради нарушения е поредният скандал около Гебрев. Преди седмици лъсна, че оръжейният бос помага на банкера беглец Цветан Василев в опитите му да продължи да контролира и да точи „Дунарит“. Дружеството бе финансирано с кредити за над 90 млн. лева преди фалираният от Василев трезор да бъде поставен под спецнадзора на БНБ. Въпреки това срещу взетите заеми никога не са предоставяни адекватни обезпечения. Така от момента, в който КТБ бе поставено под спецнадзора на БНБ, а впоследствие обявено в несъстоятелност, вървят опити за отмъкването на военния завод, информира в.  Монитор. Първият бе чрез сделката за 1 евро, а сега – чрез опити за овладяване на завода посредством увеличаване на капитала му с единствената цел собственик на акциите му да стане ЕМКО на Гебрев. Престъпният тандем прибягна до това средство, за да заобиколи запорите, наложени върху „Дунарит“, но засега решението все още не е успяло да влезе в сила, защото текат дела и не е вписано в Търговския регистър.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *