Оръжейници направиха сребърна монета-медал с образа на Тръмп

Оръжейници от град Златоуст в Челябинска област са направили пробна монета-медал с тегло 1 кг с образа на избрания американски президент Доналд Тръмп, съобщи компанията „Арт-Грани“. Тя има диаметър 12 см и е със сребърна проба 925.

„Пуснат е първият образец от колекция монети „Доналд Тръмп“ с номер 01. Ограничената серия е посветена на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и се състои от 25 сребърни монети, 15 сребърно-златни и 5 златни“, съобщава компанията, като добавя, че всеки екземпляр има уникален номер.

На лицевата страна е профилът на Доналд Тръмп, а по периметъра около него е изписано Donald John Trump *45 The President of United States of America*. За фон служи знамето на страната. На обратната страна е Статуята на свободата пак на фона на знамето на САЩ, а около него е изписано In Trump We trust („Вярваме в Тръмп“ – подобно на надписа върху доларите In God We Trust – „Вярваме в Бога“) и United States of America.

Оръжейниците от Златоуст вече имат опит в политическата хералдика, защото са правили килограмова сребърна възпоменателна монета с образа на Екатерина Велика (1729-1796) за годишнината от присъединяването на Крим към Русия. През 2014 г. са пуснали монетата „Крим-2014“ в чест на присъединяването на Крим. На лицевата страна е портретът на Владимир Путин, а на обратната – картата на Крим. Първият екземпляр е връчен на президента на Руската федерация и сега е в Музея на Кремъл. От колекцията са произведени 25 броя, всички са продадени и се намират в частни колекции не само в Русия, но и в САЩ и Европа.
Предприятието възнамерява да изпрати новата монета лично на Тръмп.

Златоуст е малко градче в Челябинска област и е от няколко години е център на оръжейния занаят и гравирането на стомана. През XX век на гравюрите от Златоуст се появяват комунистическите дейци, които също са харесвали творбите на оръжейниците. В частност, в постоянната изложба на руските оръжейници  може да се види и майсторски украсената сабя, направена за Леонид Брежнев, също така и детските доспехи на император Александър Втори /32 майстори, ръководени от Иван Бушуев, са работили върху тази уникална творба от 1830 до 1833 година/, , кортикът на маршал Иван Баграмян. Голямата  колекция от оръжие от Златоуст съдържа повече от 400 експоната.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *