Орязват болнични, майчински и пари за безработица

Това показват новите регламенти, предвидени в Закона за бюджета за държавно обществено осигуряване. Днес проектът се гледа от надзора на НОИ.
В изчисляванетона обезщетението за болест ще влиза доходът не от последните 12, а от последните 18 месеца. Идеята е да се избегнат злоупотреби, обясняват вносителите. Иначе право на болничен ще се получава, както и досега – при 6 месеца осигурителен стаж.
И догодина първите 3 дни за болест ще се плащат от работодателя в размер на 70% от надницата. От 4-ия ден нататък НОИ ще плаща по 80%. Синдикатите са против, защото тази антикризисна схема намалява обезщетението. До 2010 г. работодателят плащаше 100% за първия ден, а НОИ – всички останали по 80%.
Още по-сериозно се затяга редът за парите за майчинство и безработица. Догодина за тях ще се гледа доходът от последните 24 месеца вместо от 18. Така бременната по-трудно ще се договаря с шефа си за драстично увеличение на заплатата точно в периода преди раждането, твърдят експертите. Години наред това бе основен начин за източване на НОИ. Имаше цели фирми, където „работеха“ само бременни. Самоосигуряващите се също по-трудно вече щели да играят с дохода си. За достъп до майчински ще се искат пак 12 месеца стаж.
При събиране на нужните за пенсия стаж и възраст човек вече няма да има право на обезщетение за безработица.
За отпускане на пенсия догодина няма да се иска уволнение и съответно прекратяване на осигуряването. Сумата за старост ще се отпуска от датата на придобиване на правото, ако заявлението и документите са подадени до 6 месеца. Ако човек отиде в НОИ по-късно, пенсията ще се отпуска от деня на представяне на документите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *