Орязват с 345 млн. лева разходите на чиновниците

Свиват харчовете в хазната заради голямата дупка във външната търговия

Работим върху вариант за намаляване на данък печалба от 15% на 12% и увеличаване на месечния необлагаем доход от 180 лв. на 200 лв., каза Орешарски. Крайното решение ще се вземе през октомври, преди бюджетът за следващата година да влезе в парламента. За първите седем месеца на годината митниците са събрали 3,836 млрд. лв. Това е с близо 1 млрд. лв. повече, отколкото през същия период на миналата година. Само през юли са събрани 583 млн. лв., което е ръст от 26%.Разходите на чиновниците ще бъдат орязани с 345 млн. лв., защото купуваме много вносни стоки. Вместо да се похарчат от министерства и общини, тези бюджетни пари ще се спестят и ще отидат във фискалния резерв на страната, стана ясно от думите на финансовия министър Пламен Орешарски.

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс за 2006 г. ще бъде 14-15% от БВП, прогнозира министърът. Само за полугодието дефицитът вече е 7,6% от БВП и е тревожно висок, каза Орешарски. Ако до декември надмине 12%, общините, министерствата и държавните организации няма да получат 7% от предвидените за тях пари, гласи Законът за бюджета.

Приоритетите в бюджета за 2007 г. ще бъдат доходите, образованието и здравеопазването, каза Орешарски. Ще се стремим да увеличим доходите повече, отколкото през 2006 г., допълни той.

Все още няма политическо решение дали да се затворят безмитните магазини на границата с Турция, Сърбия и Македония, каза министърът. Според него държавата трябва да запази дела си във фондовата борса или да го продаде на водещ чуждестранен борсов оператор.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *