Освен управляващите и кризата ударила ДАНС

Спадът на икономическия растеж и намаляване на инвестициите води до ограниченото финансиране в службите и това ги поставя пред затруднение и възможността те да покриват очакванията на обществото.
Това каза председателят на ДАНС Цвет. Йовчев в доклад по време на провеждащата се в София конференция „Защита и сигурност”, предаде „Фокус”.
Той очерта основните предизвикателства пред специалните служби у нас. „Корупцията по високите етажи ерозира доверието на обществото в институциите. Корупционната зависимост създава нерегламентиран достъп до информация, накърнява функционирането на държавата и ограничава конституционните права на гражданите. Корупцията е и заплаха за устойчивото развитие на страната поради влошаване на инвестиционния климат“, заяви още шефът на агенцията.
Други предизвикателства, според него, са тероризмът, критичната инфраструктура особено в областта на енергетиката, както и социално обособени групи, които са лесни за манипулиране и са лесновъзприемчиви на радикални идеи.
„Опасност за работата на службите е и правенето на компромис с професионализма в кадровите назначения. Необходимо е създаване на адекватни модели и механизми за анализ и оценка на риска, така че да се прави ранна оценка на заплахите“, заяви Цвет. Йовчев.
„Има служители, които са се сраснали с някои групички“, заяви на свой ред вътрешният министър Цвет. Цветанов, цитиран от БГНЕС. Той отказа да даде подробности с мотива, че утре ще каже по-подробно за подобни нерегламентирани връзки.
Той увери, че в кадровите промени се старае да покажа на хората, че няма политическа намеса в тяхната работа.
„Поради липса на стратегия за национална сигурност ние си поставяме задача – такава да бъде изработена“, каза от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цвет. Цветанов. По думите му за тази стратегия трябва да се търси не само еднопартийният консенсус, а национален и обществен. „Правителството има отговорна задача – да разработи подобна концепция. Именно заради това след няколко дни на заседание на правителството Цветанов ще предложи да бъде създадена работна група, която да изработи такава стратегия. Тази група ще привлече и външни експерти от неправителствения сектор“, каза още Цветанов.
„Трябва да сме съпричастни към проблемите на специалните служби. Не мога да приема, че за над 10 години не се е развила криминогенната обстановка, а така също и технологиите. Именно заради това е необходима новата стратегия“, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *