Освобождаване от здравноосигурителни вноски в България на българите в чужбина

Българското законодателство предвижда, българските граждани, които живеят и работят в трети страни (извън рамките на ЕС), да могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас за периода на пребиваване в чужбина. От началото на 2013 г. това вече може да стане, както за бъдещи, така иза минали периоди.

За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски, тези граждани трябва да отговарят на няколко условия:

да са български граждани,
да са длъжни да осигуряват себе си;
да пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година.
Важно условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване назаявление в офиса на НАПпо постоянен адрес. От началото на 2013 г. отпадна изискването заявлението да бъде подадено преди датата на заминаване в чужбина.

Заявлениетоможе да се подаде лично или чрез упълномощено лице. Документът може да бъде изпратен до НАП и по пощата, с обратна разписка.

Как се възстановяват здравноосигурителните права при завръщане в България?

За да се възстановят здравноосигурителни права при връщане в България, в НАП се подава другозаявление – за завръщанев страната. Освен него трябва да се представят и документи, които доказват, че сте били в чужбина повече от 183 дни през една календарна година. Такива документи могат да бъдат например: копие от задграничен паспорт; удостоверение от областна дирекция на полицията; документ, издаден от компетентен орган на съответната държава, придружен с точен превод от заклет преводач на български, както и други.

Здравноосигурителните права на българи, които са били в чужбина и са подали заявление, могат да се възстановят по два начина:

Единият е автоматично след изтичане на шест последователни месеца, през които те се осигуряват за здраве в България.
Ако българите, които са били зад граница искат веднага да възстановят своите здравноосигурителни права, то те трябва да платят еднократно сума равна на 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица към момента на внасяне на вноските. Ако се плащат през 2015 г. това са 12 вноски по 33,60 лв.
Преди да се преведат парите по сметка на НАП обаче, трябва да се подаде еднократно декларация– образец 9, в която се посочва, че средствата са за възстановяване на права от завръщащите се с еднократна вноска;

Как стои въпросът за българите с двойно гражданство?

Българските граждани, които са граждани и на друга държава и не живеят постоянно (повече от 183 дни през календарната година) на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България.

От 2013 г. те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски сдекларация по образец. Документът се подава в офис на НАП. Това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка.

А за българите, които живеят в страна-членка на ЕС?

За периода след 1 януари 2007 г.

Българите, които живеят в страна-членка на ЕС трябва да имат предвид, че разпоредбите начл. 40а от ЗЗО, не се прилагат по отношение на периоди, за които съгласно европейските регламенти се прилага законодателството на другата държава-членка на ЕС. Ако спрямо лицето през периода на трудова заетост в другата държава-членка е приложимо законодателството на съответната държава, за този период то ще бъде освободено от задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски в НЗОК.

За да се удостовери този факт пред Националната агенция за приходите, се представя формуляр, издаден съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност (напр. А1, Е 101, ЕЗОК, Е 104, Е 106 или аналогичните документи по Регламент (ЕО) № 883/2004 и др.) или друг документ/удостоверение, издаден от компетентна институция на държавата-членка, в който изрично е посочен конкретен период на задължително здравно осигуряване в тази държава-членка. Въз основа на данните, посочени в документа, месеците без данни за здравно осигуряване в България ще бъдат покрити и ще бъде коригиран здравноосигурителния му статус.

За периода преди 1 януари 2007 г.

За освобождаване от здравни вноски важат същите условия, като за останалите ни сънародници зад граница

Помощ?

Тел.: 0700 18 700- за цялата страна на цената на един градски разговор според тарифния план на абоната.
Чрез имейл – задавайте въпросите си наinfocenter@nra.bg.
Въпросите си можете да зададете и на място въввсеки офис на НАП.

0700 18700помощ при деклариране и плащане
Адреси на офиси на НАП

+359 2 9859 6801 Информационен център – помощ при деклариране и плащане
Здравен статус
Декларация образец 9
Декларация за българи с двойно гражданство (по чл. 40в от ЗЗО)
Заявление за завръщане
Заявление за освобождаване от здравни вноски
Пример за преводно нареждане за плащане на здравни вноски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *