Осем заблуди за гръцката криза

Всеки ден медиите разпространяват различни мнения на специалисти и лаици за гръцката криза, но могат да се определят 8 заблуди, които се ширят по въпроса.
На 30 юни Гърция стана първата модерна държава, която пропусна да си плати вноската по дълга към Международния валутен фонд (МВФ). По-нататъшното сътрудничество на страната с кредиторите ще зависи от волята на народа, показана на днешния референдум.

Всеки ден медиите разпространяват различни мнения на специалисти и лаици за гръцката криза, номогат да се определят 8 главни заблуди,които се ширят, се казва в анализ на босненското издание „Глас Сръбске“, цитирано от БТА.

1.Излизането от еврозоната е неизбежно. С пропускането на плащането към МВФ Гърция изписа една нова страница в историята. След това спекулациите за излизане от еврозоната станаха все по-настойчиви, но независимо от резултата от референдума Грекзит е всичко друго, но не и сигурен. Дори президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че „неплащането на част от дълга не значи, че Гърция ще бъде изхвърлена от еврозоната“.

2. Гърция е единственият виновник за дълговата криза. В това може да повярва само някой, който няма никаква представа за системата на кредитиране. Гърците носят голяма част от отговорността с вземането на кредити в продължение на години без ясна стратегия как ще ги връщат. Международните кредитори обаче като заемодатели съзнателно „инжектираха“ ненормално големи количества пари в гръцката икономика, които Гърция естествено не отказваше. Така че вина носят и гърците, които можеха да кажат“Не искаме толкова пари, защото не можем да ги върнем“, и кредиторите, които можеха да насочат своята „щедрост“ към значително по-голям брой бедни страни, където хората умират от глад.

3. Гърция със сигурност ще се върне към драхмата.Макар че на пръв поглед това да изглежда логично, но тъй като гърците нямат никакъв контрол върху монетарната политика на Европа, връщането към драхмата би довело до хиперинфлация и неконтролируемо вариране на цените. Заключението е, че напускането на еврозоната може да помогне за оживяване на клинично мъртвата гръцка икономика, но стандартната процедура на девалвация на собствената валута в този специфичен случай не е изход от проблема.

4. Еврозоната ще претърпи непоправими загуби, ако Гърция излезе.Тясно свързани помежду си, държавите от еврозоната несъмнено ще претърпят сериозен удар и лично поражение, ако Гърция излезе от системата на еврото, но едва ли еврозоната ще се разпадне от това. Сигурно е, че заемодателите ще се простят с парите си, които така ентусиазирано са давали на Гърция, но страните в еврозоната не са от тези, които „нямат пари за хляб“. Най-големият риск за еврозоната ще бъде, ако излизайки от нея, Гърция се стабилизира и си стъпи на краката. Това може да подтикне и други длъжници (например Италия, Испания и Португалия) да разгледат подобен сценарий.

5. Почивките в Гърция вече са невъзможни.Финансов колапс, празни магазини, дефицит на храни, лекарства и други основни стоки са само част от преувеличената картина на кризата в Гърция, разпространявана най-вече във Великобритания като страна, чиито граждани най-често летуват в Гърция. Ситуацията не е блестяща, но далеч не е и толкова лоша. Ограниченията за теглене на пари не важат за чужденците, така че никой турист няма да остане без пари за храна и вода. Хотелите и частните квартири на гръцките острови са почти пълни, нови туристи постоянно пристигат и животът продължава.

6. Референдумът е най-разумното решение. Референдумът е несъмнено най-демократичният начин за решение. Конкретният референдум в Гърция обаче не е съвсем „обикновен“. Първо, за да разбере някой какво точно означават вариантите „да“ или „не“, трябва да има задълбочени познания по икономика. Тъй като мнозинството гърци нямат тези знания, резултатът зависи от хора, които не знаят за какво гласуват, а освен това са подложени на политически натиск както от премиера Алексис Ципрас, така и от европейските кредитори. Народът е в паника и иска само да спре агонията.

7. Гърция може да се оправи и без реформи.Не може. Във или извън еврозоната, гърците трябва да разберат, че е дошъл краят на досегашната политика и начин на живот. Да си представим за миг, че дългът го няма. Пренатовареният държавен сектор, огромните пенсии и заплати много бързо ще завлекат гръцката икономика на дъното в нова дългова тиня. Просто големите доходи на гърците са резултат от чуждите кредити, а не от някаква блестяща икономическа политика. Реформите са нужни и най-добре е гърците сами да ги направят.

8. По-лошо от това не може да бъде.За съжаление, може. Дори е по-вероятно, независимо от резултата от референдума, нещата драстично да се влошат, преди Гърция да съзре светлина в тунела. Пътят към възстановяването е изключително дълъг и посипан с тръни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *