Осигуровките за пенсия може да растат с половин процент годишно

Първите мерки от пакета за промени в пенсионната система, който трябва да бъде готов до края на март, вече стават ясни след среща на работна група начело с вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и депутатите от социалната комисия на парламента. Групата ще заседава всеки вторник и се очаква на заседанието й Министерството на труда и социалната политика да предложи няколко варианта, по които да се търси консенсус.

Осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват с половин процент годишно, съобщи след срещата Калфин. Заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова съобщи пред dnevnik.bg, че се обмислят варианти за намаляване на таксите на пенсионните фондове и за това осигурените да могат да се прехвърлят не само еднократно към Националния осигурителен институт (НОИ), но и да могат да се връщат от НОИ в частните пенсионни фондове. В сряда председателят на социалната комисия Хасан Адемов е поканил пенсионните фондове да обсъдят ситуацията, след като в края на 2014 г. ГЕРБ, ДПС и депутати от „Лидер“ приеха спорната поправка за промяна на пенсионния модел. С нея се въвежда т.нар. избор между капиталовата схема на пенсионните фондове и разходопокривната на НОИ, без да има каквито и да било анализи и обсъждания за ефекта от мярката.

По-високи осигуровки

„Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание от гледна точка на работодателите и на работещите да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите. Така че колко ще бъде нарастването, може да бъде според мен спокойно с половин процент годишно. Но това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите“, обясни Калфин. Социалното министерство разполага с няколко варианта на промени в пенсионната система, които бяха подготвени от служебния министър Йордан Христосков и консултативен съвет от експерти. Вероятно увеличаването на вноските е една от тях, но то трябва да бъде обвързано с промени в начина, по който НОИ събира осигуровките.

В частен фонд, в НОИ и обратно

В момента ГЕРБ обсъжда как да има възможност осигурените да могат да се прехвърлят и от НОИ в частен фонд. Проблемът е, че в НОИ няма възможност за индивидуални партиди, както е в частния пенсионен фонд. „Вариантите са при решение за връщане от НОИ към универсален фонд на осигуряващия да се възстановява или сумата, която е внесъл от индивидуалната си партида, или към нея да се добави и това, което е внасял в НОИ, като вноска за втора пенсия. И в двата случая обаче не се предвижда доходност на вноските“, каза Ангелова. По думите й обаче ще трябва да бъдат намалени таксите на пенсионните фондове. Техният таван в момента е 5% еднократно върху вноските при влизане във фонда и 1% от управляваните активи годишно. Обявената доходност е след събраните такси, така че този 1% не се взима от нея.

Според депутати от ГЕРБ, които явно не са разбрали добре закона, обаче доходността на фондовете е около 5% – толкова, колкото те взимат за управление на средствата. Затова ще я намалят и ще настояват за прозрачност на доходността. По поправките вече се работи, в понеделник се очаква среща с финансовия министър Владислав Горанов, но те няма да бъдат внесени тази седмица, ще изпреварят обаче разговорите за пенсионната реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *