Основни фактори за развитието на инфлацията в Световното стопанство

Анализите показват, че от средата на 2011 г. в света се забелязва намаляне на равнището на инфлация. След рязко падане на инфлацията в края на 2008 г. и през цялата 2009 г. в тридесет и четирите най-големи икономики в света, тя започна постепенно да се повишава и достигна 4,7% през септември 2011 г. След това тя започна плавното си понижение, а през 2012 г. нивото и се стабилизира. През декември 2013 г. леко се повиши до 3%. Равнището на инфлацията пада както в развитите страни, така и в страните с нововъзникващи се пазари.

В еврозоната инфлацията спадна за периода от септември 2011 г. до декември 2013 г. от 2,7% на 0,8% или с 1,9%. Подобно понижение имаше и в САЩ, Канада и Великобритания. Изключение прави Япония, където след дългогодишна фаза на дефлация равнището на цените започна да се повишава като следствие на експанзионистичната парична политика на Централната банка и обезценяването на йената. Като цяло, инфлацията в развитите страни падна под равнището, което се визира, като изпълни целите на Централните банки. Що се отнася до страните с формиращи се пазари, повишаването на цените в Китай, Индия и Русия започна да се забавя, докато в Бразилия то остана почти непроменено.

През второто полугодие на 2013 г. развитието на инфлацията в различните региони на света започна да се различава. В Еврозоната и Виликобритания продължи намалянето, докато в САЩ и Канада то остана стабилно. В Бразилия и Русия инфлацията леко се понижи, докато в Китай и Индия започна леко да се повишава. Тези различия отразяват както някои специфични особености на отделните страни, така и тяхното различно положение от гледна точка на протичащият конюнктурен икономически цикъл.

Основните причина за спада на инфлацията в световен мащаб са- по-ниските цени на суровините. В страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /OECD/ повишаването на цените на енергията през втората половина на 2013 г. е само 1,1%, докато през 2011 г. то е 12,2%. През декември 2013 г. цените на енергията почти не оказват влияние на равнището на инфлация. От септември 2011 г. значително се понижиха и цените на хранителните продукти. Докато през 2011 г. те се повишават в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /OECD/ с 3,8%, през втората половина на 2013 г. повишението е с 1,8%.

Повишението на равнището на цените показва свръхкапацитети в производствените отрасли.

За 2014 г. се очаква сравнително бавно нарастване на инфлацията в следствие на постепенното повишение на икономическия растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *