Особености на руския офис пазар

Покупката на офиси за собствени нужди е рядка практика на развитите пазари, тъй като дългосрочното наемане се счита за ефективен и по-нискорисков избор за компаниите.
Въпреки че пазарът на офис площи в Москва е сравнително развит, придобиването на офиси за собствени нужди е все още е популярно поради специфични особености на руския пазар на бизнес имоти, се казва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).
Сред предимствата на покупката на офис са фактът, че той може да се използва като обезпечение при получаване на заем, както и възможността да се извлече печалба при повишаване на цената на актива. Наред с това придобиването дава възможност да се избегнат рисковете от наемане на площи, компаниите придобиват пълен контрол над имота, подобряват своя имидж и могат да проектират пространството според собствените си нужди. Наред с това покупката може да бъде привлекателна от финансова гледна точка, се казва в доклада.
„Скорошните ценови корекции на офис пазара направиха придобиването отново в привлекателен избор“, казва Владимир Пантюшин, директор Икономически и стратегически проучвания в JLL. „Настоящото възстановяване на пазарната активност е потвърждение, което показва възобновен интерес от страна на клиентите. Наред с това наличният избор от активи значително се подобри. Когато наемните нива се стабилизират, очакваме още повече засилване както на интереса към наемане, така и към придобиване”, добавя той.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *