Оставаме без квалифицирани работници

Дефицитът на квалифицирани кадри в строителството продължава да се изостря, алармират от Камата на строителите в България (КСБ).

Дефицитът на квалифицирани кадри в строителството продължава да се изостря, алармират от Камата на строителите в България (КСБ).

„Има недостиг не само на шофьори за камиони. Липсват и работници по различните специалности и технически персонал, и оператори на строителни машини”, каза за „Монитор”, председателят на организацията Светослав Глосов. По думите му квалифицираните хора отиват на работа в чужбина и спасението е да им се предложат същите условия. Според него обаче това трудно може да стане, защото в проектите се залага ниска цена на труда. Тоя смята, че никой няма да наеме строителна фирма начисляваща в цената 8 евро ставка на час. Нито по обществена поръчка, нито за частен проект.

Изпълнителният директор на камарата Иван Бойков, смята, че голям проблем за отрасъла е и неравномерното предлагане на поръчките от страна на държавата и общините. „Още не са тръгнали ефективно търговете за проектите от новия програмен период. Отделно има обжалвания по големи поръчки. Очаквам да започне да се работи активно по проекти, финансирани от ЕС едва към края на годината”, прогнозира той.

 

monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *