Оставаме без парно заради съседи длъжници

60 блока без топло във Враца, в Плевен и Велико Търново свалят радиатори

Стотици семейства в страната ще останат на студено заради съседи длъжници. Така заради неплатени фактури ще мръзнат не само борчлиите, но и съвестните абонати, щом живеят заедно в един блок. За да започнат отоплителния сезон, топлофикационните дружества в страната трябва да погасят договореното през лятото разсрочено плащане за природен газ към „Булгаргаз“. В противен случай рискуват общественият доставчик да врътне кранчето и без парно да остане почти цялата страна. Затова обаче местните дружества търсят всякакви начини, за да си съберат дълговете от абонатите.

–––––––––––––––––––––––––––

Близо 80% от радиаторите в София вече греят. Още в началото на месеца бе пуснато топлото на детските градини и посолствата в столицата. Под въпрос обаче остава парното в повечето градове в страната. Причината са неплатените с години наред сметки от абонатите. Така без топло през зимата ще останат не само борчлиите, но и редовните платци само защото живеят под един покрив. Длъжниците обаче са заплаха не само за отделни блокове, а и за цели градове. Заради тях на студено могат да останат Враца, Плевен, Велико Търново и други градове в страната. Това ще стане, ако местните топлофикации не си съберат парите за стари сметки и не се издължат на „Булгаргаз“.

Много блокове в страната ще останат без парно заради задължения на живущите

Фото „Стандарт“Без парно и топла вода ще останат над 60 блока във Враца, ако борчлиите в тях не платят старите сметки към местната „Топлофикация“, съобщиха от дружеството. От парното са пратили предупредителни писма, с които настояват до една седмица борчовете да са изчистени. Ако половината от абонатите в блока не са платили, без топло остават и съседите им, които нямат задължения.

Във Велико Търново и Плевен пък ще свалят радиаторите преди зимата за стари фактури. Ако половината блок не си плаща редовно, търновската „Топлофикация“ ще спира радиаторите на всички, заканиха се от дружеството. В болярския град заради неплатени фактури на студено ще останат много сгради, прогнозира шефът на местното парно инж. Игнатов. По думите му за първи път дружеството ще предложи разсрочено плащане на дълговете.

Свалени радиатори и заведени граждански дела ще изненадат длъжниците в Плевен. Битовите абонати са най-големите ни борчлии, коментираха от дружеството. Така например в един от най-големите квартали в града „Сторгозия“ има много блокове, където задлъжнелите са над 70 на сто. Ще действаме строго, въпреки че ще страдат и редовните абонати, закани се шефът на парното Иван Гетов. 85 абонати дължат на ТЕЦ-а по над 3 хил. лв. Всички са получили писмени предупреждения, а на част от тях са разкачени радиаторите. Индивидуални покани да си платят сметките за парно и топла вода са пратени до 1800 семейства. „Топлофикация“ предлага да опрости лихвите на длъжниците си, ако започнат да плащат старите сметки. Парното в Плевен дължи на „Булгаргаз“ над 8 млн. лв.

Евгени Горанов

Иван Иванов

Райна Тошева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *