Оставката на папата може да препъне Берлускони

„Предизборната кампания приключи в 11:46 ч.“ на 11 февруари, заяви социологът и политически коментатор Луиджи Креспи, пише Bloomberg.
Историята на първия Папа, който подаде оставка от почти 600 години насам, запълни вестниците и телевизионните предавания и напълно засенчи предизборната кампания, по-малко от две седмици преди изборите, които ще се проведат на 24-25 февруари.
Новината за оставката дойде два дни след началото на предизборната забрана на социологическите проучвания.
„Берлускони се нуждае от широко медийно отразяване, за да си възвърне властта, защото, поглеждайки към урните, ако изборите се проведат днес, той ще загуби“, обясни Джовани Орсина, професор в университета Луис Гуидо Карли в Рим, цитиран от Bloomberg. „Фактът, че медиите са заети с нещо друго, със сигурност може да му навреди.“
76-годишният милиардер наводни ефира с интервюта, което му помогна да намали наполовина преднината на основния си опонент Пиер Луиджи Берсани.
Берлускони притежава най-голямата група от частни електронни медии в страната, което му позволява да атакува съперниците си и да привлича избиратели с обещания, че ще спре политиката на икономии.
„Предизборната кампания работи, ако конфликтите, противоречията и конфронтацията са в центъра на вниманието“, посочва Креспи. „Това е тази област, която предопределя промените в поведението на нерешилите избиратели.“ Но след такова „шумно и изключително събитие“ като оставката на Папата, фокусът на обществено внимание е съсредоточен в напълно различна посока.
Последните социологически проучвания показаха, че социалистите имат 6 процентни пункта преднина пред десния блок на Берлускони, като една трета от избирателите все още се колебаят, за кого да гласуват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *