Осъдиха само половината от ”Наглите”, но им събраха 444 години

Ивайло Евтимов-Йожи и Прокопи Прокопиев-Културиста – смятани за организатори на бандата, както и основният участник в отвличанията – Даниел Димитров-Релето, получиха присъда от 12 години затвор, а Любомир Димитров-Гребеца – 10 години, предаде „Фокус“.Съдът обаче се съобрази с настояването на прокуратурата, тъй като похищенията са особено тежки и обществено опасни, присъдите им да бъдат завишени с 1/2. Така за Евтимов, Прокопиев и Димитров те бяха увеличени с 6 години и в крайна сметка всеки от тях получи по 18 години лишаване от свобода. Присъдата на Димитров бе завишена с 5 години и стана 15 г. Наказанията бяха наложени за всички отвличания с изключение на това на Румен Гунински-младши.
От присъдите ще бъде приспаднато времето, в което подсъдимите са в ареста – от края на 2009 г. Процесът срещу групата за отвличания започна на 22 декември 2010 г.
Братята Радослав и Митко Лебешковски обаче получиха наказания само за държане на боеприпаси – Радослав – 1 година условно с 3 г. изпитателен срок заради 50 патрона, а Митко – 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок заради два пистолета.Пред журналисти Радослав Лебешковски коментира, че ще си търси правата за това, че е лежал незаконно в ареста, предаде БТА. Той добави, че е очаквал оправдателна присъда и не може да си обясни защо е бил зад решетките.
За невинни за отвличанията бяха признати и Павел Петков-Прасето и Цветозар Славчев-Църо.
От СГС официално съобщиха, че общият брой присъдени години лишаване от свобода на всички осъдени е 444 г. За всички отвличания Евтимов получава общо 130 г., Прокопиев – 125, Димитров – 110, а Димитров – 76 г. Смятат се и условните присъди на Лебешковски. След групирането обаче четиримата осъдени за отвличанията ще изтърпят най-високата си присъда – по 18 г. за първите трима, и 15 г. за последния.
Те ще трябва да платят общо 915 000 лева на гражданските ищци – за всяка от жертвите различни суми между 15 000 и 120 000 лв. Осъдените ще трябва солидарно да заплатят и над 16 800 лева разходи за експертизи, както и 36 600 лева държавни такси, освен това да поемат и 10 000 лева разходи за адвокати на трима от пострадалите, предаде Mediapoоl.
В последната си дума нито един от подсъдимите не призна да е отвличал хора и всички поискаха оправдателни присъди.
Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Гунински. За него съдия Виолета Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Гребеца, който по-късно заяви, че са изтръгнати насила, и не е установена дори и къщата, където е бил държан, съобщи БГНЕС. Бащата на Гунински – бизнесменът Румен Гунински, коментира, че не е доволен от присъдата.
Миналата седмица съдът прекрати наказателното преследване срещу подсъдимия по делото Кирил Кирилов-Шкафа, който беше застрелян  на 24 март. Днес обаче съдийката уточни, че по време на процеса категорично е било доказано участието в престъпната банда на Кирилов, известен още като Монтанския, както и на автокрадеца Иван Пайнавелов-Сапата, чиито труп беше намерен край столицата след арестите на заподозрените в края на 2009 г.
Част от „Наглите“ са били и Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, срещу които обаче не бяха повдигнати обвинения, тъй като свидетелстваха срещу съучастниците си и получиха статут на защитени свидетели.
Съдебният състав аргументира присъдата с това, че стъпва на показанията на двамата защитени свидетели, показанията на пострадалите и близките им и протоколите от огледите на къщи. ПрокуратуратаНаблюдаващият прокурор Антоанета Близнакова коментира, че присъдите, в осъдителната им част, са справедливи. Тя добави, че това е успех за прокуратурата и всички полицаи, работили по разследването.  Близнакова уточни, че ще протестира решението в оправдателната част. Ще подадем протест пред Софийски апелативен съд за признаването за невиновни на подсъдимите за отвличането на Румен Гунински, тъй като смятаме, че обвинението и за това престъпление бе доказано по един несъмнен начин, каза още тя, цитирана от „Фокус“.
Ако имахме доказателства, щяхме да ги дадем на съд, коментира прокурорката по повод изказването на съдийката, че защитените свидетели също са били част от бандата.
ЖертвитеУчастниците в бандата са обвинени в това, че са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания. Според прокуратурата те са извършили 11 отвличания и един опит, съответно на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и Камелия Бончева, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев (опит за отвличане).  Част от жертвите дойдоха днес в съда да чуят присъдите, съобщи БТА. Освен Румен Гунински – син, присъстваха Ангел Бончев, Илиян Цанев и най-малкият от похитените – Джорджо Марков, който при отвличането си е бил на 14 г. Той бе придружаван от майка си Катрин, която преди време заяви, че от съображения за сигурност синът й ще стои в чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *