Отбелязваме Световния ден на потребителя

София /КРОСС/ На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителя.
По този повод в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма ще се проведе тематичен Ден на отворените врати, посветен на грижата за потребителите и разясняване на техните права. През тази година мотото на проявата в България е „Нашите пари – нашите права“. Събитието се организира съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП).
В приемната на министерството на ул. „Славянска“ №8 ще се обсъждат сигнали, свързани със защитата на потребителите и техните права. Гражданите ще могат да зададат своите въпроси, свързани с правата им като потребители и да получат компетентна информация по всеки казус от експерти на МИЕТ и на КЗП.
По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и председателят на КЗП Дамян Лазаров ще дадат пресконференция.

В Шератън София Хотел Балкан ще се проведе кръгла маса „Добри практики при потребителските кредити“.
Кръглата маса е свързана с централната тема на Европейския ден на потребителя за 2010 г. – „Нашите пари, нашите права“. Банки, лизингови компании, кредитни компании, институции и потребителски организации ще обсъдят добрите практики за отговорно отпускане на потребителски кредити и предоставянето на съпоставима и ясна информация за правата и задълженията на клиентите.

Дебатът ще се фокусира върху гледните точки на основните заинтересовани страни, в контекста на икономическа криза и на наскоро приетите промени в българското законодателство относно потребителските кредити.
Събитието се провежда в рамките на информационната кампания „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!“, една от чиито цели е да въвлече бизнеса в дискусия за правата на българските потребители.

За първи път Денят на потребителя е отбелязан на 15 март 1983 г. и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се чества официално от 1991 г.
Датата на честване е определяна в памет, речта на американския президент Джон Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *