Отварянето на резервите смъкна цената на петрола

Цените на петрола продължават да се понижават, след като индустриално развитите държави решиха да освободят 60 млн. барела от стратегическите си петролни резерви. Така ще се преодолее кризата с горивата в САЩ, предаде АП. В електронната търговия на Нюйоркската търговска борса лекият суров петрол с доставка през октомври поевтиня с 80 цента до $66,77 за барел. В понеделник нефтът падна с 1,8%.

Япония ще вади на пазара по 200 хил. барела дневно от стратегическите запаси на частни компании. Финландия ще отпуска по 10 400 барела от стратегическите си запаси, а Чехия – по 10 000 барела. Действията им са част от съвместна акция на всички 26 страни – членки на Международната агенция за енергията. Те ще освободят 60 млн. барела петрол през следващите 30 дни.

Франция възнамерява да въведе данъчни облекчения за потребителите и за транспортните компании, за да компенсира значителното повишение на цените на горивата, предаде ДПА, като цитира съобщение на икономическото министерство в Париж. Цената на литър гориво във Франция нарасна до около 1,38 евро, като на някои места достигна дори 1,5 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *