Отвлечен е още един кораб с българи на борда

© Снимка:БГНЕС

На 620 мили от брега от сомалийски пирати е бил отвлечен 13 000-тонният автомобиловоз „Ейшън Глори“, менажиран от фирмата „Зодиак“

Има нов отвлечен кораб с български моряци на борда. Това потвърди капитан Продан Раданов, управител на фирмата „Зодиак” във Варна.
Снощи около 21.30 българско време на 620 мили от брега отново от сомалийски пирати е бил отвлечен автомобиловозът 13000-тонен „Ейшън Глори”, отново менажиран от фирмата „Зодиак”.Корабът плава под британски флаг и е с 25-членен екипаж. Освен българи на борда му има украинци, индийци и румънци. Всъщност най-важната новина е, че един от моряците е успял да се свърже с лондонския офис на „Зодиак”, неизвестно как, и е съобщил, че са живи и здрави моряците и към тях не е упражнявано насилие.
Капитан Раданов каза, че повече подробности засега не могат да бъдат съобщени, а що се отнася до отвлечения вече танкер „Сейнт Джеймс парк” руският капитан Виктор Кривенко се е обадил на семейството си. Всички са добре, имаме вода и храна, пиратите се отнасят добре с тях, е казал Кривенко. Преговорите за неговото освобождаване все още не са започнали. Той в момента е на котва на източното крайбрежие на Сомалия.
Кризисният щаб във външното ни министерство изяснява самоличността на похитените. Това информира за „Хоризонт” говорителят на външното ни министерство Драговест Горанов: „За няколко месеца три такива случаи с български моряци, което явно трябва ние да се замислим и да вземем някакви мерки, в смисъл или да усилим нашата помощ за Сомалия, за този район по линия на помощите за развитие и също така да алармираме българските граждани, нашите сънародници, които се наемат като моряци да плават по този маршрут.“
Драговест Горанов не посочи дали за отвлечените преди Нова година наши сънародници се водят преговори за откуп. „Това е нещото, което ние ще решаваме на втори план. Малко по-късно. За момента вече моряците от нашия кораб са се свързали със своите близки и са потвърдили, че са в добро здраве, имат достатъчно храна и вода. За нас е най-важно моряците да бъдат здрави, да имат достатъчно вода и храна и тази сага, тежка, да приключи успешно, тоест те да се върнат живи и здрави.“
Министърът на външните работи Румяна Желева съобщи за БНР,че кризисният щаб при министерството е задействан и във връзка с второто отвличане на кораб. Тя уточни, че след промяна на структурата на министерството по нейно искане, кризисният щаб вече е постоянно действащ и се активира при всеки инцидент с българи по света.
До 4 януари, близките на моряците и от двата кораба – „Сейнт Джеймс парк“ и „Ейшън Глори“, могат да получават информация на телефоните на щаба -035902/9482999, 02/9482999 и02/9482251,02/9482251.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *