Отвързват 560 млн. от ДДС сметките

Търговците ще отговарят солидарно за данъка при незаконни сделки

Фирмите ще могат да правят промоции и без да се натоварват с данъци. ДДС ще се начислява върху реалната цена на продажбата, дори тя да е под себестойността на стоката, гласи проектозаконът. Сега дори фирмата да продава на загуба, ДДС трябва да се плати поне върху цената, за която стоката е внесена или произведена. Сделките със земя за строеж ще се облагат с ДДС, предвижда още проектът.

560 млн. лева оборотни средства ще си върнат фирмите с отпадането на ДДС сметките. Търговците вече няма да са длъжни да превеждат данъка си по сметка на доставчика. Това предвижда новият закон, който е внесен от Министерството на финансите в Министерския съвет. Той ще бъде разгледан от кабинета на едно от следващите заседания.

Сега в ДДС сметките на фирмите са блокирани 560 млн. лв., които не могат да се използват за друго, освен за плащане към бюджета или към доставчици. 70% от фирмите, в чиито ДДС сметки се задържат значителни суми, са малки и всяка стотинка им е нужна за дейността, гласят мотивите на Министерството на финансите към проекта.

С промените в закона ще бъдат спестени и доста разходи на фирмите. За такси за поддържане на ДДС сметките и за допълнителни платежни нареждания сега дружествата плащат над 1,3 млн. лв. на месец. Компаниите ще си спестят и около 40 млн. лв. годишно, които сега дават за лихви по кредити, взети, за да държат блокирани пари. Съществено се променят и правилата за ползване на данъчен кредит. От една страна, фирмите ще могат да си връщат ДДС, стига да имат фактура, без значение дали доставчикът е изряден и е внесъл данъка си в хазната. От друга страна обаче, се въвежда солидарна отговорност за ДДС между фирмите по търговската верига, ако купувачът е знаел, че доставчикът не е внесъл данъка. Приема се, че купувачът е знаел за неизрядния си контрагент, ако сделката е сключена на цена, значително под пазарната, привидна е или заобикаля закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *